Realtid

"EU-kommissionens krav är orealistiska"

administrator
administrator
Uppdaterad: 03 dec. 2007Publicerad: 03 dec. 2007

Näringsminister Maud Olofsson befarar orealistiska krav från EU-kommissionen på ökning av förnybar energi i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– När man redan har en så hög andel är det svårt att ta nästa steg, säger hon.

Enligt Olofsson har en del av de diskussioner regeringskansliet haft med EU-kommissionen rört sig omkring att Sverige skulle behöva öka andelen förnybar energi till 55 procent till 2020. I dag ligger den siffran på cirka 40 procent och enligt Energimyndigheten kan Sverige klara att nå 47 procent med nuvarande politikmaud Olofsso till 2020.

För det året, 2020, har EU-länderna slagit fast flera klimat- och energimål. Ett av dem är att 20 procent av EU:s energibehov ska klaras med förnyelsebar energi som sol-, vind-, vatten- och biokraft.

Det skiljer sig i dag mycket åt mellan de 27 medlemsländerna i fråga om användning av förnybar energi. En del har knappt ingen alls, andra, som Sverige och Finland ligger närmare 40 procent. Det kan Sverige och Finland mest tacka vattenkraften för.

För att EU-betinget ska gå ihop måste även de duktigaste i klassen göra mer och EU-kommissionen har antytt att det måste bli tal om ordentliga ökningar också för Sverige.

Regeringen befarar att det kan bli orealistiska krav och tycker det är bättre att kommissionen föreslår att stora medlemsländer, som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien ska göra mycket mer- det skulle också ge verkligt utslag på EU-genomsnittet. I dag ligger de stora länderna på tio procent eller mindre förnybar energi.

– Vi vill att de som ligger långt bak ska komma långt fram, sade Maud Olofsson på en pressträff efter mötet för EU:s energiministrar i Bryssel.

I samband med mötet var också en träff med kommissionären med ansvar för EU:s energimål, Andris Piebalgs inplanerad.

ANNONS

Olofsson säger att hon vill försöka få EU-kommissionen att sansa kraven på Sverige. Det kan ske genom att Sverige får tillgodoräkna sig det som gjorts sedan 1997, då ett EU-direktiv om att öka andelen förnybar energi antogs.

Förutom att öka andelen förnybar energi till 20 procent har EU-länderna också beslutat att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent, jämfört med 1990, till 2020. Utanpå det kommer ett mål om att spara 20 procent energi till 2020 genom mer effektiv användning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]