EU-kommissionen vill öka kontrollen av EU:s gränser och öka kraven på information från dem som reser in i unionen.
EU-kommissionen vill öka gränskollen
Mest läst i kategorin
Det kan innebära en försvagning av rätten till asyl, enligt kritiker.
”Planerna på ett gemensamt asylsystem för EU blir meningslösa om det blir omöjligt att ens ta sig till Europa” kommenterar de europeiska flyktingorganisationernas råd (ECRE) och dess generalsekreterare, Bjarne Vandvik.
Det är ett tjockt paket åtgärder för gränskontroll som EU-kommissionären med ansvar för rättsliga frågor och migration, Franco Frattini, lägger fram.
Ett förslag handlar om att öka samarbetet mellan medlemsländerna i kontrollen av EU:s yttre gränser och att utveckla och samordna ny teknik som kan användas.
Ett annat gäller ökat samarbete om och satsningar på övervakning av gränserna till havs (läs: i Medelhavet och Atlanten) genom Frontex, EU:s byrå för gränskontroll. Fokus ska vara på att stoppa illegal migration i farliga båtar på väg från Afrika och främre Asien. Enligt kommissionen är det akut att göra något för att inte fler ska drunkna när skorvar på väg till Europa sjunker.
Kommissionen vill dra igång en diskussion om ett ut- och inreseregister för resande till och från EU. Till det ska kopplas en slags gräddfil som gör passagen in i EU smidigare och snabbare för dem som reser ofta och har pappren i ordning. De skulle också behöva ha biometriska pass, det vill säga pass med sådant som fingeravtryck.
Systemet skulle vara inriktat på personer som har visum på upp till tre månader. Så snart någon stannar över tiden ska det plinga till i systemet. Kommissionen tror att ett fullödigt register skulle kunna vara på plats till 2015.
EU-medborgare skulle också få utnyttja snabbspåret, till exempel spärrar som öppnas automatiskt när de känner av biometrisk information eller när en resenär drar ett särskilt kort genom en läsare.
Ingen vet säkert hur många personer som illegalt uppehåller sig i EU. Medan EU-kommissionen talar om 8 miljoner 2006 på grundval av uppgifter från de då 25 medlemsländerna har andra, som FN:s organ för migration (IOM), kommit fram till betydligt lägre siffror.
Kommissionen uppskattar att det årligen sker omkring 300 miljoner gränspasseringar in och ut ur EU:s 27 medlemsländer, både av EU-medborgare och medborgare i andra länder.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.