Ericsson faller i den globala forskningsligan. Men företrädare för Ericsson tar listan med en nypa salt och tycker inte att man ska jämföra äpplen och päron.
Ericsson faller i forskningsligan

Världens 1 250 största företag ökar satsningarna på forskning och utveckling (FOU) i rekordfart. I år lyfter deras utgifter för FOU med 7 procent enligt en årlig kartläggning gjord av Storbritanniens handels- och näringsdepartement (DTI), refererad i tidningen Financial Times.
Listan toppas av Volvoägaren Ford, med en FOU-budget på 8 miljarder dollar (58 miljarder kronor). Tvåa är Pharmaciaköparen Pfizer.
Bäst bland de mer renodlat svenska företagen är, inte oväntat, Ericsson. Telekomtillverkaren beräknas i år satsa drygt 3 miljarder dollar (22 miljarder kronor) och intar därmed plats 31 i den globala topplistan.
Det är två placeringar ned från fjolårets lista. Och för bara tre år sedan låg Ericsson på 19:e plats.
– Det är aningen lågt räknat, säger Henry Sténson, Ericssons informationsdirektör, när TT berättar hur stor FOU-budget Ericsson antas ha.
Exakt hur mycket Ericsson lägger på FOU i år vill han inte berätta. Vi redovisar bara i backspegeln.
Listan från London måste enligt Sténson bygga på beräkningar utifrån fjolårets budget.
– Vad de glömmer är att vi faktiskt tagit in Marconi i vår portfölj. Du får lägga till ett antal miljarder därifrån. Att blanda ihop telekomtillverkare med andra branscher leder också fel enligt Sténson.
Vi är nummer ett i telekom. Det är den siffran som är den väsentliga. Vi lägger mer än dubbelt så mycket som några av våra konkurrenter på forskning och utveckling av telekomsystem, säger Sténson.
Han pekar även på att Ericsson historiskt lägger en större andel av omsättningen på FOU än ledande konkurrenter.
– Vi låg på 16 procent i fjol, medan Siemens och Nokia låg på 13 procent, säger Sténson.
Att konkurrenter, som Nokia, hamnar högre upp i listan förklaras av att Ericsson inte längre räknar in FOU på telefoner, som numera görs av delägda Sony Ericsson.
– Man måste räkna äpplen mot äpplen för att det ska bli korrekt, säger Sténson.
Av Ericssons totala FOU-budget går bara en bråkdel till renodlad forskning. Drygt hälften av Ericssons FOU-satsningar görs i Sverige.
TT