I dag står tillväxtländerna för mer än hälften av världens totala telekomuppkopplingar. Vid 2010 kommer den siffran ha ökat till nära 70 procent. Ericsson är den levernatör som är bäst positionerad för att möta den efterfrågan men, Nokia-Siemens blir en tuff konkurrent framöver, enligt en analys från Gartner.
Ericsson bäst chans hos tillväxtländer

Mest läst i kategorin
Reliance Communication är en av Indiens största mobiloperatörer. Just nu planerar företaget att köpa telekomnätverk för över 50 miljarder kronor. Telekomupphandlingen anses vara världens största i sitt slag. Ericsson tillsammans med Nokia-Siemens och amerikanska Motorola har pekats ut som de som ligger bäst till för att få ordern. Det är inte första gången som Ericsson pekas ut som en tänkbar vinnare i ett land som räknas till de så kallade ”Emerging markets”.
I en rapport som analysföretaget Gartner har gjort jämförs olika telekomleverantörer genom 40 olika parametrar eller kategorier. Ingen leverantör var bäst inom alla kategorier.
– Men studien visar att Ericsson är den leverantör som har den absolut starkaste positionen i de här områdena som är de snabbast växande i världen, säger Jouni Forsman som är analytiker på Gartner.
Marknadsandelen är ett sätt att se hur väl positionerat ett företag är. Inom de länder som kallas ”Emerging markets” ligger Ericssons marknadsandel på 16 procent, Alcatel på 12 procent, Nokia Networks på 11 procent och Siemens på 9 procent.
När Nokia-Siemens marknadsandelar slås samman hamnar de på 20 procent, det vill säga de blir faktiskt störst på den här marknaden.
– Även om vi räknar med att Nokia och Siemens kommer att bli ett företag så är Ericsson fortfarande så stark på så många områden att företaget fortfarande blir vinnaren. Men Nokia-Siemens kommer att bli en farlig konkurrent framöver, konstaterar Jouni Forsman.
En av flera punkter som gör Ericsson till en stark leverantör är att bolaget är världsledande när det gäller professionella tjänster.
– Ericsson har varit väldigt aggressiva inom det här området och många i de här länderna vill gärna få hjälp med att drifta sina nät eftersom de inte har tillräckligt med kunskaper själva, säger Jouni Forsman.
Sammanslagningen mellan Nokia-Siemens och Alcatel-Lucent gör dessutom att företagen kommer att lägga stor kraft på den egna organisationen vilket påverkar den vanliga verksamheten.
– Det kommer att ta tid innan vi ser synergi-effekterna av sammanslagningen, säger Jouni Forsman.
Alcatel är även de starka på den här marknaden, men Lucent som de kommer att gå ihop med är inte alls fokuserade på den här delen av världen. Därför ser Jouni Forsman dem inte som ett lika stort hot mot Ericsson.
Att den som ligger bra till inom de så kallade ”Emerging markets” även är en vinnare i branschen i stort är inte så konstigt. I dag står de här länderna för mer än hälften av hela världens totala telekomuppkopplingar. Vid år 2010 kommer den siffran ligga på nära 70 procent spår Gartner. Antalet mobila uppkopplingar kommer att öka till 1,5 miljarder år 2010. Tillväxtmarknaderna kommer att stå för 87 procent av ökningen.
Kina och Indien är de länder som har störst möjligheter till tillväxt men Gartner tror också att det finns stor potential i Indonesien framöver. Indonesien beräknas ha fler nya telekomuppkopplingar mellan 2005 och 2010 än Brasilien och Ryssland.
– Viljan att förbättra sina telekomuppkopplingar är väldigt stark i den här regionen, konstaterar Jouni Forsman.