Realtid

"Ekologin är framtiden"

Realtid.se
Uppdaterad: 18 okt. 2005Publicerad: 18 okt. 2005

När Wanås gods i norra Skåne redan för sex år sedan blev ekologiskt, var det gårdens framtida mjölkproduktion som stod på spel. I dag är godset en av Europas största ekologiska mjölkproducenter och har också sin egen ädelost, som säljs på alla IKEA-varuhus i Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Asmodee sätter spelmarknaden i fokus på börsen

07 feb. 2025

– Det handlar om varsamhet kombinerat med higtech, berättar vd Carl-Gustaf Wachtmeister som gått i spetsen för förändringen.

När Carl-Gustaf Wachtmeister i mitten på 90-talet tittade ut över Wanås gods förstod han att något måste göras. Stallarna var gamla, produktionen omodern och han var nära att lägga ner verksamheten.

– Då förstod jag att vi inte kunde fortsätta så här. Vi var tvungna att välja en ny väg och för mig var ekologin det enda riktiga, säger Carl-Gustaf Wachtmeister, när vi möter honom på godskontoret på Wanås en dimmig höstdag.

Träden håller på att skifta färg och bakom häststallarna skymtar den vita herrgården där familjen Wachtmeister bott och brukat jorden under lång tid.

Han är sjunde generationen på gården och har en nedärvd kärlek till godset, historien och den omväxlande naturen. Men att driva ett gods i dag, handlar framförallt om utveckling och att se framåt.

Carl-Gustaf såg tidigt tecken i skyn på att framtiden låg i ekologisk produktion. Efter resor till Danmark, England och Holland, insåg han att KRAV-mjölken, var värd att satsa på.

Och för sådan produktion är just den mellanbygd som Wanås befinner sig i, med skog, betesmark och åker, perfekt.

– Som ekologisk bonde behöver man mycket mark för att kunna producera sitt eget foder och för djuren att beta på. Vi är till 97 procent självförsörjande här på gården i dag, berättar han.

ANNONS

Omställningen till ekologisk produktion skedde 1999 och i dag är godset en av Europas största ekologiska mjölkproducenter och en mönstergård när det gäller ekologi. I alla fall om man får tro samarbetspartnern Skånemejerier som gärna skickar sina gäster till Wanås för studiebesök.

För det är inte bara ren mjölk som hamnar på skånska matbord. Av den årliga mängden på tre miljoner liter mjölk som gården producerar, går en tredjedel till Wanås första ost, blåmögelosten Wanås Ädel. Osten görs hos Bornholms andelsmejeri och har redan under första året blivit en succé.

IKEA har också tagit in osten i sitt matsortiment som säljs på alla europeiska IKEA-varuhus och nu lanserar IKEA också osten i USA

– Det är ett genombrott för oss. Vi kan använda den mjölk vi får under sommaren till ost – då är skolorna ju stängda och efterfrågan på dryckesmjölk sjunker, säger Carl-Gustaf Wachtmeister.

Han är själv road av mat och drev på för att få producera en ost. Med den och eventuella efterföljande ostar, hoppas han kunna stärka Wanås som varumärke.

– Konkurrensen ökar och vi måste kunna stå för hög kvalité och skapa trovärdighet hos våra kunder, säger han och visar runt på gården.

Vid Realtid.se:s besök är höstförberedelserna i full gång. Gårdspersonalen kör in det sista fodret som packas under plast. Korna har betat färdigt för säsongen och inne i det stora kostallet finns det plats både för att vila, äta, klia sig och gå runt. Stallet som invigdes 2003 är en del av den mångmiljonsatsning som omställningen till ekologi har inneburit.

Inne i den 4.000 kvadratmeter stora hallen finns det plats för 350 kor som var och en har ett eget bås. Det luktar friskt och vi ser inte en endaste fluga. Istället för stora fläktar, låter man luft och dagsljus strömma in genom de stora fönstren. Från det ljusa kontoret i mitten av hallen, kan personalen följa korna både på datorer, men också med egna ögon.

ANNONS

För den mänskliga kontakten är oerhört viktig – också för kor. Vid varje mjölkning är det människohänder som sätter på mjölkaggregatet på juvret. På så sätt känner man att kon mår bra och att juvret inte är inflammerat. Mjölkrobotar används inte på Wanås.

– I den slags lantbruk vi vill bedriva, måste det vara människor som sköter korna. Det är bäst för korna. Och en frisk ko är en lönsam ko, säger Carl-Gustaf Wachtmeister och visar oss mjölkkarrusellen.

Här mjölkas idag 275 kor på två timmar, två gånger om dagen: klockan 04.00 och klockan 16.00. Den varma mjölken används därefter för att värma upp stallet och skapar också där ett kretslopp från kor till människa och sedan tillbaka till korna igen.

Gården har sex anställda för att ta hand om korna, tre män och tre kvinnor. Men även om Carl-Gustaf har koll på sin gård, låter han personalen sköta det dagliga arbetet. Delegering och en bra arbetsmiljö menar han är lösningen på de problem som andra företag brottas med i dag.

– Vi har en sjukfrånvaro på 0,24 procent. Vår personal trivs och vill jobba. Och korna ska mjölkas två gånger om dagen året runt, man har inget val, säger han.

Wanås gods är därför också beroende av personal från bygden. Människor som växt upp med djur, som vet förutsättningarna för att jobba på en gård och vet att det är stor skillnad mot att jobba 9-5 på ett kontor.

– Personalbristen är ett stort problem för många lantbrukare idag. Många ungdomar vill hellre jobba inom IT eller media, säger Carl-Gustaf.

Själv har han nyligen fått löfte om att äldste sonen och hans hustru kommer att flytta till gården för att ta över när Carl-Gustaf och hustrun Marika pensionerar sig.

ANNONS

– Det är roligt att den yngre generationen tar över och för arvet vidare. Det är den starkaste drivkraften, säger Carl-Gustaf.

Hos den stora allmänheten, är nog namnet Wanås ändå mest synonymt med konst. Sedan 1987 arrangerar Marika Wachtmeister, stora konstutställningar på godset och i dag ser man skulpturer och konstverk utspridda lite varstans på ägorna som i parken och i uttjänta stallbyggnader. En färgglad plasthäst i hagen. En stor stenskulptur på gräsmattan.

Konstnärerna har ofta kommit till godset och bott en period för att låta sig inspireras och sedan skapat konstverket på plats. I den processen har naturen och inte minst korna spelat en stor roll.

– Vi hade till exempel en konstnär som badade i kornas vattenkar, berättar Carl-Gustaf.

Och han framhäver konstens betydelse för att han själv inspirerades och vågade pröva något nytt.

– Man ska inte underskatta betydelsen av icke-professionella kontakter. Lever du nära människor som ser världen på ett helt annat sätt, blir du påverkad. Och att jobba ekologiskt kräver framförallt en förändrad attityd, säger han.

Han är fullt medveten om att inte alla bönder kan ställa om till ekologi. Att bara 26 stycken av Skånemejeriers 850 mjölkbönder, är ekologiska, säger något om svårighetsgraden.

Det kostar stora summor pengar och det kräver mycket mark. Reglerna är hårda och korna producerar mindre än ”vanliga mjölkkor”. Däremot lever de längre och mår bättre, vilket också skapar en högre kvalité. Wanås strategi för att lyckas är hög teknologi, uthållig drift och effektiv varsamhet

ANNONS

För Carl-Gustaf Wachtmeister är ekologin en viktig del av framtiden. Precis som det är en viktig del av historien.

– I 200 av de 250 åren vi bott på gården, har lantbruket ju varit ekologiskt. Detta är något jag kan ge vidare till kommande generationer, säger Carl-Gustaf.

Kristina Olsson

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS