Stäms återigen för bortdribblande av klientmedel.
Dubbelt trubbel för brottsmisstänkt advokat
Mest läst i kategorin
Michael Nordstrand, som titulerade sig som advokat fram till den 12 oktober i år, har återigen hamnat i trubbel.
Michael Nordstrand är sedan tidigare misstänkt och har erkänt grov förskingring i två fall och förskingring i ett fall. Brottsmisstankarna rör sig om klientmedel på drygt 12 miljoner kronor som tagits i anspråk under en längre tid för att täcka upp en akut likviditetskris i Advokatfirman Vega, numera namnändrat till Subvento Scandinavia.
Nu stäms han även i två ytterligare mål i Attunda tingsrätt i Stockholm.
I ett av målen krävs han på cirka 400.000 kronor i skadestånd och i det andra krävs han på 2,4 miljoner kronor för en obetald fordran. Enligt Michael Nordstrands advokat Hans Strandberg, från Nordia Advokatbyrå, påverkar dock inte dessa tvistemål det brottmål som pågår i Stockholms tingsrätt.
– Det vi ställer oss frågande till är om fordringarna är så pass stora som åklagaren säger. Det påverkar inte brottmålet särskilt mycket. Jag menar om de menar att det är krav på 16 miljoner men han menar att det handlar om 12 miljoner så är det i vilket fall sådana belopp att det handlar om allvarlig förskingring. Däremot har det ju betydelse för en återbetalningsskyldighet, säger Hans Strandberg.
Ett av tvistemålen rör, liksom i brottmålet, advokatfirmans klientmedel. Michael Nordstrand var ombud till en 45-årig kvinna under hösten 2011. Hon vände sig till advokatbyrån Vega eftersom hon krävdes på cirka 650.000 kronor av ett inkassobolag efter en konkurs. I en förlikning stannade summan på 275.000 kronor.
Kvinnans första amortering på 137.500 kronor fördes över till Michael Nordstrands (Vegas) klientmedelskonto i maj i år. Han lovade i sin tur att betala borgenären den första amorteringen innan den 1 juni i år. Pengarna kom dock inte in på borgenärens konto.
Kvinnan fick därefter meddelande från Kronofogdemyndigheten om att omedelbart betala cirka 650.000 kronor till borgenären.
Michael Nordstrand uppger dock i ett svaromål att Advokatbyrån endast varit försenade med inbetalningen till borgenären och att han under augusti månad fört diskussioner med inkassobolaget att bortse från betalningsdröjsmålet och acceptera den ursprunglika förlikningen på 275.000 kronor.
Han uppger samtidigt att kvinnan valt att byta ombud och krävt återbetalnig av den inbetalade summan, vilket har genomförts, enligt Michael Nordstrand.
Han erkänner att han varit oaktsam och menar att han har erbjudit sig att betala den ekonomiska skada som kvinnan lidit.
Kvinnan har dock begärt att domstolen ska ställa en kvarstad mot Michael Nordstrand. Hon hänvisar bland annat till att han kan undandra sig från att betala och pekar på fallen som lett till Ekobrottsmyndighetens utredning och brottsmisstankar.
Hon nämner även, via sin advokat Anders Pethrus, att Michael Nordstrand förekommer i en tvist där han förskingrat 2 miljoner kronor från ett konkursbo.
Michael Nordstrand har bestridit kvarstaden och menar att det inte finns någon anledning att tro att han skulle undandra sig från att göra rätt för sig.
Svea hovrätt valde dock att gå på kvinnans linje när det gäller kvarstaden.
Kvinnan har även anmält Michael Nordstrand till Sveriges Advokatsamfund för hans försumliga beteende. Michael Nordstrand har dock utträtt från samfundet den 12 oktober.
Hon klagar även på Michael Nordstrands arvode i målet mot inkassobolaget som uppgår till 175.000 kronor.
Samtidigt som Michael Nordstrand lovade att betala in förlikningslikviden led Advokatfirman Vega, som numera är namnändrat till Subvento Scandinavia, av skulder uppemot 2 miljoner kronor. Sista skulden hos Kronofogden registrerades så sent som den 14 november i år.
Bolaget försattes två dagar innan i konkurs, sökande var Michael Nordstrand själv.
Två dagar efter, den 14 november, försätts även advokatfirmans komplementär, advokatfirman Calculare, i konkurs. Senast redovisade rapport är från räkenskapsåret 2010 och visar en förlust på det blygsamma beloppet om 600 kronor. Revisorn noterar att aktiekapitalet är förbrukat och att någon kontrollbalansräkning inte har upprättats.
En tidigare komplementär till Advokatfirman Vega, Advokatfirman Collect & Law, trädde i likvidation i slutet av 2010. Bolaget hade då skulder på drygt 5 miljoner kronor. I den sista årsredovisningen noterar revisorn att bolaget antyder att man har övertagit advokatfirman Subventos skulder samt reglerat dessa. Revisorn har dock inte fått tillräckliga bevis för att uppgifterna är korrekta.
När det gäller det andra målet som är aktuellt i Attunda tingsrätt rör det en fordran där Michael Nordstrand har lånat 2 miljoner kronor av ett byggbolag. Lånet plus en kreditränta på 50.000 kronor skulle ha varit återbetalt i slutet av mars i år. Dröjsmålsräntan låg på 32 procent. Pengarna betalades in på Vega advokatbyrå men någon återbetalning har inte skett.
I mitten av oktober vände sig byggbolaget med hjälp av ett juridiskt ombud till advokaten och påtalade att beloppet ännu inte var betalt och krävde att han skulle betala drygt 2,4 miljoner kronor inllusive dröjsmålsräntan. När pengarna än en gång inte kom in på kontot vände sig byggbolaget till domstolen. Ännu har inget svaromål från Michael Nordstrand blivit inlämnat till Attunda tingsrätt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.