Realtid

"Du är en vit man och får behålla en skoter"

administrator
administrator
Uppdaterad: 17 feb. 2009Publicerad: 17 feb. 2009

Arne Berggren, som sköter statens Carnegie-förhandlingarna med Maths O Sundqvist, beskylls för nedsättande omdömen om finansmannen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det är rätt att vi kollade upp honom, säger Arne Berggren.

Den 11 februari havererade förhandlingarna mellan staten och Maths O Sundqvist, om hur Carnegies miljardfordran på den konkursmässige finansmannen skulle regleras.

– Vi hade gett Sundqvist ett mycket generöst erbjudande, förklarade sig Arne Berggren, vd på Valot, som är Carnegies bolag osäkra fordringar.

Men Realtid.se kan nu avslöja interiörer från den första hårda förhandlingen mellan Berggren och Sundqvist. Den ägde rum redan onsdagen den 17 december 2008 vid femtiden på Carnegies huvudkontor på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm.

Carnegie ligger symboliskt nog i Ivar Kreugers gamla Tändstickspalatset, vars imperium rasade i samband med börskraschen 1929. De röda mattorna i trappan är så tjocka att fötterna nästan fastnar.

Närvarande från statens sida var Arne Berggren och Björn Nilsson, chefsjurist på Carnegie.

På andra sidan förhandlingsbordet satt den hårt pressade Maths O Sundqvist tillsammans med sin medhjälpare Helen Olausson. På vägen in till mötet hade Sundqvist dessutom stött ihop med Peter Norman och Mikael Eriksson, styrelseordförande och avgången vd på Carnegie.

Enligt Maths O Sundqvist chocköppnade Arne Berggren mötet med en rad nedsättande formuleringar:

ANNONS

– Berggren sa att jag var en vit man, och att de inte vill misshandla mig, Jag skulle få så att jag överlevde och få behålla en snöskoter, vilket var viktigt när man bodde i Norrland, säger Maths O Sundqvist.

Från början tog Sundqvist Berggrens utspel som ett skämt. Men efter hand som tumskruvarna vridits åt har hans syn på händelsen förändrats.

– Den här typen av resonemang kan man vänta sig av ett källarföretag, men inte i en förhandling med staten på andra sidan bordet, säger Maths O Sundqvist, när Realtid.se når honom på mobilen uppe i ett vintrigt Östersund.

– Det rör sig om allvarliga saker. Man måste ha respekt för varandra, man är inte mer än människa, någon av oss, säger Maths O Sundqvist.

När Realtid.se ringer upp Arne Berggren skrattar han gott åt det Sundqvist påstår att han sagt.

– Det stämmer att vi kollade upp honom, om han gjort några oegentligheter. Det andra vill inte jag kommentera. Det börjar likna en oseriös debatt som jag inte vill delta i, säger Arne Berggren.

– Sundqvist har fått det att framstå som vi knappt pratat med varandra, men vi har haft ett tiotal möten och dessutom pratats vid på telefon.

Varför har ni inte kunnat komma överens?

ANNONS

– Därför att jag gjort bedömningen att Sundqvist inte klarar av den miljardfordran som Carnegie har på honom privat. Analysen var klar när jag tittade på siffrorna, han skulle inte klara av det.

– Vi har velat gå fram på ett hyggligt sätt och ge Sundqvist en bra start att gå vidare. Vårt erbjudande, att skriva av miljardskulden och ge honom ett startkapital, ligger kvar för underskrift på advokatbyrån. Annars är det troliga att han går i personlig konkurs.

Om det nu går till auktion i mars som ni hotar, vem mer än Carnegie kommer att bjuda?

– Det vet jag inte, men Carnegie kommer att bjuda.

Hur fick du det här uppdraget?

– Bosse Lundgren (chef för Riksgälden som tog över Carnegie, red:s anm) ringde mig när jag var i Kazakstan och undrade om jag kunde vara behjälplig, Bosse hade fått i uppdrag från Anders Borg att ta fram ny lagstiftningen för det nya bankstödet. Sedan dök Carnegie-problematiken upp.

Nu är Arne Berggren anställd av Carnegie, men det hela verkar gått rätt fort, eftersom man i Carnegies växel inte känner till att han jobbar där.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]