Realtid

Dörröppnaren för affärer i Kina

administrator
administrator
Uppdaterad: 29 nov. 2006Publicerad: 29 nov. 2006

Med kinesiska staten som delägare kliver S2Tradebridge över de flesta hinder som normalt uppstår för affärer i landet i öster. Det nystartade svenska S2Tradebridge öppnar oanade dörrar för svenska små- och medelstora företag som vill till Kina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gunnar Gren och Magnus Busks bolag S2Tradebridge har även inlett ett samarbete med entreprenören Johan Staël von Holsteins bolag Iqube och Mellansvenska Handelskammaren har bett om ett utökat samarbete med bolaget i Kina. Utan S2Tradebridge finns det mycket som kan ställa till det för ett företag som vill göra affärer i Kina.

– Det första problemet är språket som är jättesvårt och kineser pratar väldigt dålig engelska. Det andra är kulturen. Kineser gör affärer med människor snarare än företag emellan, säger Magnus Busk, vice vd på S2Tradebridge, till Realtid.se.

Eftersom kinesiska staten, genom Nanjing Association for Science and Technology (Nast), äger 20 procent av S2Tradebridges så försvinner en stor del av de hinder som normalt dyker upp.

– Genom de anställda på Nast har vi en stab på mellan 10 och 20 engelskspråkiga kineser som jobbar med research, logistik, bokningar av möten och annat när vi har med oss kunder till Kina. Dessutom har vi en heltidsanställd på plats i Nanjing, säger Magnus Busk.

S2Tradebridge grundades av Gunnar Gren för sex år sedan men det är först vid årsskiftet som bolaget drar igång på riktigt med att förmedla kontakt mellan svenska och kinesiska företag. Det betyder dock inte att de inte redan har affärer på gång.

– I dagsläget har vi tre svenska företag som vi hjälper med affärer i Kina, säger Magnus Busk.

Det handlar om ett tillverkande företag som ska lägga sin produktion av stålkonstruktioner i Kina, ett dataföretag som säljer sina produkter i Kina och ett tredje företag som är aktivt inom skogsindustrin och vill flytta sin produktion till landet.

– Vi tar betalt främst genom provision men vi kan även gå in som delägare. Till skillnad mot Exportrådet så är vi delaktiga och engagerade under en längre period eftersom vi tjänar pengar på det, säger han.

ANNONS

S2Tradebridge åker till Kina flera gånger per år. I första hand är det svenska it-, miljö- och bioteknikföretag som är intressanta i Kina. Där anser kineserna, enligt Magnus Busk, att svenska företag ligger i absolut framkant.

Vilken potential har S2Tradebridge?

– Vi förväntar oss en omsättning på mellan 10 och 15 miljoner kronor nästa år och inom fem år är målet att ha kommit upp i mellan 60 och 100 miljoner kronor.

Vad betyder det att ni har huvudkontoret i Falun…?

– Ja, kopplingen till Falun Gong det är det enda problemet vi har. I Kina kan de aldrig gå in på en hemsida där det står Falun så det blir lite knasigt. De var skeptiska till det först…

50-årige Gunnar Gren har tidigare erfarenhet av internationella affärer i Ryssland och Europa. De senaste femsex åren har han drivit Nyföretagarcentrum i Falun på ett så framgångsrikt sätt att danska och svenska staten nu undersöker vad de kan lära sig av det.

Magnus Busk, 33 år, har bakgrund inom reklam och marknadsföring där han drivit eget. På S2Tradebridge är han vice vd och ansvarig för Stockholmskontoret.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS