Generösa avgångsvederlag är bra pr för Londons advokatbyråer. Det säger Legal Weeks chefredaktör Alex Novarese som har överraskats av byråernas hantering av den senaste tidens massuppsägningar.
Det ger City-byråerna bra pr i kristider
Mest läst i kategorin
– I Storbritannien har över tvåtusen juridiska tjänster försvunnit på mindre än ett år. Räknat i antal nedskärningar är det den största nedgången någonsin i Londons historia, säger Alex Novarese.
Anmäl dig till Realtid.se:s nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.
– För många kommer det som en chock eftersom de alltid varit verksamma på en arbetsmarknad där det har funnits jobb.
Men Alex Novarese är inte förvånad.
– Detta är den djupaste nedgången på marknaden sedan i början av 90-talet. Fast branschen är fyra till fem gånger så stor nu jämfört med då. Det gäller att behålla perspektiven och jämföra med andra branscher som drabbas utav krisen. Räknat i procent skär genomsnittsfirman ned med ungefär fem procent.
Realtid.se har tidigare skrivit om hur många brittiska advokatfirmor ger generösa avgångsvederlag till uppsagd personal. Det är en varumärkesbyggande strategi, menar Alex Novarese.
– Flera stora firmor i London och USA betalar långt mer än de behöver. De måste fortsätta att attrahera de bästa juristerna. Om de nu erbjuder för dåliga avgångsvederlag ger det dålig pr för firman.
En stor firma som avvikit från mönstret är dock DLA, vars sparsamma avgångsvederlag skapat stor irritation i den brittiska branschpressen.
Novarese förklarar att DLA har som ambition att konkurrera med de tio största brittiska advokatfirmorna. Det låter sig inte bara göras i goda tider, utan även i sämre. Med den strävan skulle de ha erbjudit lika bra avgångsvederlag som bjässarna.
– Nu ser folk ett stort glapp mellan DLA:s ambition och hur de har behandlat sin personal. Samtidigt som delägarna har tjänat mycket pengar och firman har varit väldigt framgångsrik de senaste åren – så det ligger något i den kritiken.
Att avskeda personal behöver, i sig, inte skada varumärket.
– Många av de stora advokatfirmorna som Clifford Chance och Allen & Overy har anställt mycket folk under boomen. Men de har varit öppna med det och erbjuder också helt okej avgångsvederlag. Generellt förstår anställda att det inte går att behålla samma personalstyrka när marknaden sviker.
I Storbritannien är det vanligare att klienter är mer trogna sin advokatfirma än delägare, menar Novarese. Det beror bland annat på att organisationerna är uppbyggda på olika sätt. En av konsekvenserna blir att de brittiska storbyråerna inte splittras lika lätt som de amerikanska.
Alex Novarese är som sagt inte överraskad
över antalet uppsägningar. Däremot har han förvånats över att advokatfirmorna generellt skurit ner över hela organisationen, att även delägare skulle få sin beskärda del av smällen och så fort – det trodde han inte.
– På byråerna delar de på smärtan. Inom näringslivet brukar de yngre få ta smällen först och så ser man hur långt det fungerar. Men så har advokatbranschen inte gjort här och nu.
Vart tar de uppsagda vägen?
– Det återstår att se. En del slukas nog upp av den offentliga sektorn. Något som kan bli en chock för dem eftersom de hade förväntat sig en helt annan typ av karriär.