London Citys advokater tar nu uppemot 1.000 pund per timme för sin rådgivning. I Stockholm är arvodet lägre - men inte konkurrensen. "Det pågår ett "war for talent", säger advokaten Johan Josjö till Realtid.se.
"Det blir 13.000 kronor tack - per timme"

Mest läst i kategorin
Enligt en brittisk undersökning förekommer det att Londons toppadvokater nu debiterar upp till 1.000 pund (ungefär 13.500 kronor per timme), vid rådgivningar i samband med företagsförvärv (mergers and acquisitions, M&A).
I undersökningen, utföd av tidskriften Legal Week, tillfrågades seniora bolagsjurister om vad dom betalade juridisk rådgivning. Majoriteten angav att för delägare var topparvodet i storleksordningen 500 – 700 pund (6.900 – 9.600 kronor per timme).
36 procent angav att man betalat över 700 pund och 4 procent i undersökningen hade betalat upp till hisnande 1.000 pund per timme. 70 procent uppgav 300 – 400 pund (4.100 – 5.500 kronor per timme) för ”mid-level associates”.
Johan Josjö arbetar med företagsförvärv på advokatbyrån Gernandt & Danielsson, i Stockholm.
Får vi se samma nivåer i Stockholm?
– Oj, nej det är en helt annan marknad här. London ligger generellt högre.
Följer inte Stockholm prisbilden i London?
– Nej, vår ersättning är marknadsmässig. Men det är högkonjunktur för företagsförvärv just nu. Vi upplever en stor efterfrågan på våra tjänster.
Priset fällde avgörandet i statens upphandling av jurister inför utförsäljningen av statliga bolag som Realtid.se rapporterade om i februari.
Bland de sju byråer som vann upphandlingen motsvarade priset mellan 1.800 och 2.800 kronor i timmen, betydligt under de lägsta nivåer som nu rapporteras från London.
– Men det pågår ett ”war for talent”, absolut! Det är hög aktivitet och hård konkurrens om de bästa unga juristerna, säger Johan Josjö.
Flyttar de bästa juristerna till London nu?
– Nej, juridiken skiljer sig. Det är inte som att vara ekonom eller ingenjör. Något ”brain drain” blir det inte. Som jurist med svensk utbildning kan jag bara ge råd för svensk rätt. Steget till att jobba i en annan jurisdiktion är stort. Fast med utgångspunkt i avtalsfriheten; om du är duktig på att förhandla och skriva avtal så kan du arbeta med det även i ett annat land.
Det saknas inte möjligheter att arbeta utomlands.
– Vi sänder unga jurister utomlands i några månader som ett steg i den egna utvecklingen. Sedan kommer de tillbaka. Det händer väl att vissa stannar, att de får ett erbjudande, men det är mycket ovanligt.
Biörn Riese på advokatbyrån Mannheimer & Swartling uppskattar att svenska affärsjurister debiterar 3.000 – 5.000 kronor i timmen i vissa ärenden, med reservationen att timpriser inte brukar vara den prisenhet som används.
– Det är en stor konkurrensfördel för svenska jurister att vi är avsevärt billigare när vi följer våra klienter ut i världen, säger han.
Priserna i London har ökat med sex till tio procent sedan 2006, enligt Legal Week.
Statistiska Centralbyråns tjänsteprisindex för juridiska tjänster har under samma period ökat med bara en procent. Men det gäller juridiska tjänster. Det finns ingen undergrupp för affärsjuridiken.
Biörn Riese konstaterar att de mekanismer som driver arvodesnivåerna är desamma som för andra tjänster.
– För alla konsulter finns två vägar i kampen om talangerna. För det första att attrahera de bästa människorna. För det andra att attrahera de bästa uppdragen.
Är det självklart att kunden står för räkningen när lönerna går upp?
– En långvarig lönedrivning fortplantar sig förstås till kundernas räkning. Men Advokatsamfundet har regler för arvoden. Ersättningen ska vara skälig med hänsyn till uppdragets svårighet och arbetsförhållanden. Det tas hänsyn till nedlagd tid, men framförallt till resultatet, säger Biörn Riese.