Realtid

De 2,8 miljarderna som håller HQ stängt

administrator
administrator
Uppdaterad: 01 sep. 2010Publicerad: 01 sep. 2010

2,8 miljarder kronor i inlåning från allmänheten – det är summan som tvingar HQ att hålla stängt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

HQ har kommunicerat att ett öppnande av banken skulle leda till en sådan likviditetspåfrestning ”att banken inte kommer att kunna möta den” – en bank run, med andra ord. Därför hålls HQ stängt tills ett eventuellt ägarbyte har presenterats.

Enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg lär irritationen och rusningen dock bara bli större ju längre likvidatorn väntar med att öppna banken:

”20 000 privatpersoner har sedan i måndags sina tillgångar frusna på HQ bank. Det kan ingen sparare acceptera. Det bryter mot avtalet mellan banken och spararen. Och privatspararna på HQ bank börjar nu med rätta bli rejält irriterade”, skriver Hemberg på sin blogg under onsdagen.

Eftersom en bank har många oberoende insättare förväntas banken klara sig med en relativt liten kassa för den dagliga verksamheten.

Skillnaden mellan bankers utlåning, som sker med långa löptider och med liten möjlighet för banken att på kort varsel få tillbaka sina pengar, och inlåningen, där insättarna snabbt kan ta ut sina pengar, medför risk för att bankkassan töms vid en rusning, vilket är det som nu hotar HQ.

En titt i HQ Banks balansräkning i den senaste kvartalsrapporten avslöjar att HQ den 30 juni på skuldsidan hade 2,8 miljarder i inlåning från allmänheten. Vidare uppgick skulderna till kreditinstitut till en knapp miljard. Den sammanlagda balansomslutningen uppgick till knappa sju miljarder.

De likvida medlen uppgick till 2,879 miljarder vid halvårsskiftet. Eftersom HQ definierar utlåningen till kreditinstitut – knappa 2,9 miljarder – som en del av de likvida medlen hade HQ således inga pengar i kassan den 30 juni.

Inom utlåning till kreditinstitut ingår även utlåning på den så kallade ”dagslånemarknaden” till andra banker, då detta ger ränta istället för att låta det kapitalet bara ligga i kassan. HQ Bank har alltså kortfristiga tillgångar.

ANNONS

”Likviditeten stresstestas dagligen utifrån definierade likviditetsmål. Per 30 juni 2010 överstiger tillgänglig likviditet uppsatta likviditetsmål med god marginal. HQ har därtill bekräftade outnyttjade kreditlimiter om 1,2 Mdr SEK”, går att läsa i halvårsrapporten.

Eftersom insättningsgarantier garanterar de insatta medlen, upp till 500.000 kronor, i händelse av att banken skulle hamna i obestånd är frågan hur stor andel av de 2,8 miljarderna i inlåning från allmänheten som inte omfattas av insättningsgarantin. Den information som gått ut är att 900 kunder (av 20.000) har insättningar för större belopp än så.

Samtidigt sker en bank run i dag snarare på så sätt att andra finansiella insitutioner inte lånar ut pengar till det berörda institutet, och HQ har skulder till kreditinstitut på ytterligare en miljard.

Skulderna utöver inlåningen uppgår till 2,8 miljarder kronor. Där mmärks bland annat emitterade värdepapper med 662 miljoner, fördelat på utställda personalkonvertibler 256 miljoner, eviga förlagslån 171 miljoner och preferensaktier emitterade av HQ Bank till ett värde om 235 miljoner. Det egna kapitalet (det vill säga tillgångar minus skulder) var vid halvårsskiftet cirka 800 miljoner.

På tillgångssidan märks främst utlåning
till kreditinstitut samt till allmänheten på 2,9 respektive 2,3 miljarder. Vidare en halv miljard kronor i aktier och andelar samt 1,3 miljarder i övriga tillgångar, bland annat en uppskjuten skattefordran på drygt 300 miljoner.

HQ ses dock inte som en systemviktig bank och skulle HQ falla riskerar inte konkurrenter att dras med i fallet. Ändå riskerar fordringsägare att förlora hela eller delar av sitt kapital, om skulderna skulle överstiga tillgångarna.

Enligt balansräkningen från halvårsskiftet har HQ ett eget kapital runt 800 miljoner, vilket innebär att tillgångarna kan förlora drygt tio procent i värde i snitt utan att HQ blir insolvent. En bank run hotar dock att medföra insolvens på grund av att banken tvingas sälja ut tillgångar till ”fire sell”-priser i syfte att frigöra kapital. Ju mindre likvida tillgångar, desto svårare att bli av med dem.

I teorin bör en solvent bank inte kunna drabbas av likviditetsbrist, i och med möjligheten att låna upp kapital på marknaden. Men i praktiken råder assymetrisk information, varför en potentiell finansiär kan ifrågasätta bankens solvens. Det kan räcka med ett ogrundat rykte för att skapa problem.

ANNONS

I HQ:s fall har Finansinspektionens beslut från i lördags varit det som utlöst oron. Frågan är nu alltså hur HQ:s finansiella situation verkligen ser ut och hur stora möjligheter HQ har att krympa tillgångssidan, i syfte att möta en uttagsanstormning.

Tills vidare håller alltså HQ Bank stängt, även om likvidatorn, advokat Björn Riese, anser en överenskommelse vara nära, utöver viss verksamhet. Planering pågår för att öppna banken fredag morgon.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]