Realtid
administrator
administrator
Uppdaterad: 20 nov. 2006Publicerad: 20 nov. 2006

… vice vd för Eniro och med en gedigen karriär bakom sig där tiden med Jan Stenbeck sticker ut. Om dagens börs-vd:ar säger hon att de är för ytliga. "De är jättesmala eftersom tiden inte räcker till. Det finns stora nackdelar med snäva och smala intellekt", säger hon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vd för TV1000, vice vd för Dagens Nyheter, vd för Telia Infomedia Interactive, Scandinavia Online, delägare i riskkapitalbolaget Novestra och nu vice vd för Eniro. Meritlistan är lång och oväntad för någon som när hon var ung först utbildade sig och arbetade som sjukgymnast. Men vi börjar på Eniro där Cecilia Geijer sedan 3,5 år sedan är vice vd och ansvarig för Eniros produkt- och produktutveckling på nordisk basis och marknadsföring av Eniros onlineprodukter.

– Det stora som hänt sedan jag började är att Eniro på tydligt sätt blivit konkurrensutsatt på nätet. Samtidigt tycker jag att vi står oss i konkurrensen och har fart i produktutvecklingen.

Cecilia Geijer berättar livligt om hur Eniro har förändrats och vad som kommer att ske framöver. Senare i år lanseras exempelvis en ny version av Eniro.se.

Det är lätt att föreställa sig henne i sina tidigare chefspositioner, där hon fått brottas med den över hundra år gamla kulturen på Dagens Nyheter och på då splitternya TV1000 med Jan Stenbecks krav och nycker.

Att det blev medier från början var bara en slump. Efter examen från Handelshögskolan hade Cecilia Geijers make ett jobb i Västerås, så hon sökte och valde mellan olika arbeten där.

– Det fanns inte på kartan för mig att arbeta på ett verkstadsföretag eller sitta på en bank där alla gör samma sak. Jag valde med magen. Jag brukar välja mycket med känsla, säger hon.

Så var det när hon efter fyra år på TV1000 valde att gå vidare. När TV1000 gått om konkurrenten Filmnet hade det blivit för mycket.

– Stenbeck hade många fördelar men också många nackdelar. Jag beslöt mig för att stanna på TV1000 tills vi gick break-even på månadsbasis, sen gick jag.

ANNONS

Åren med Jan Stenbeck är samtidigt de som sticker ut om Cecilia Geijer ser tillbaka.

– Under fyra år hade jag honom som styrelseordförande och i telefonen varje dag, dygnet runt, året runt. Han var oerhört speciell, briljant i många avseenden men också oerhört krävande.

Som ung vd utan en stor stab omkring sig, slängdes hon ut för att hantera alla möjliga problem. För att det någon gång skulle saknas en lösning fanns inte i Jan Stenbecks värld.

– Jag lärde mig att det inte finns något som heter nej eller det går inte. Det hade jag lite i mig redan innan, men det förstärktes. Stenbeck accepterade inte ett nej. Det var bara att hitta en annan väg, med kreativitet och genom att tänka annorlunda.

Efter åren på TV1000 visste hon inte riktigt vad hon ville göra, men det dröjde inte länge förrän Bengt Braun ringde och erbjöd henne jobb på Dagens Nyheter.

– Jag tänkte ”men gud, jämför TV1000 med DN. DN, är det verkligen jag?” Men det var fantastiskt vara med om att göra förändringar i en 125 år gammal kultur.

På DN fick hon även i större utsträckning än på tidigare poster utföra det jobb hon tycker är svårast.

– Att säga upp medarbetare, det är jättesvårt. Nästan varje jobb har jag varit tvungen att säga upp någon och på DN halverades nästan den avdelningen jag ansvarade för under min tid.

ANNONS

Efter att ha varit vice vd och annons- och marknadsdirektör för DN i fem och ett halvt år så tog nyfikenheten för det senaste mediet överhanden. Som vd för Telia Infomedia Interactive (bolaget bakom Passagen), som sedan blev Scandinavia Online, lärde hon sig det mesta om Internet.

År 2000 och nära 20 år efter examen från Handels valde Cecilia Geijer nu på att sitta på andra sidan, som riskkapitalist i bolaget Novestra.

– Det var spännande och ett helt annat sätt att arbeta. Det gällde att hitta rätt idéer men framför allt rätt människor eftersom de skulle göra jobbet.

I dag har hon stor nytta av kontakterna, inom framför allt it-branschen, som hon byggde upp under de fem åren.

– Mest har jag nytta av att jag kan förstå och ta till mig nya saker, säger hon.

Vid frågan om vilka mål hon haft för sin karriär ser Cecilia Geijer ut som hon inte förstår frågan.

– Det har jag aldrig haft. Jag har aldrig haft någon dröm om att göra karriär utan gjort det jag tycker är kul och brinner för. Och det har jag gjort ganska bra. Men jag har aldrig gjort några strategiska karriärmål.

Så vad händer i framtiden?

ANNONS

– Ingen aning, jag planerer inte på det sättet.

Som barn drömde hon om att bli kioskägare, och senare hotelldirektör.

– Den drömmen har jag haft i många år och kan fortfarande komma tillbaka till. Att ha gäster, organisera och få allt att flyta… Jag älskar att resa själv. Men ett sånt jobb går inte att kombinera med ett familjeliv.

Hur har det gått att kombinera din verkliga karriär med familjeliv?

– Det har varit jättetufft, man måste ha oerhört mycket kraft och vilja för att det ska fungera. Jag har jobbat väldigt mycket men har samtidigt skött hus och sommarhus. Dessutom har jag haft höga ambitioner på vad barnen ska kunna göra på fritiden och på hur mycket tid jag ska umgås med mina vänner. Det har varit jättetufft.

Hur har du klarat det?

– Med vilja, väldigt mycket vilja. Men sen skulle jag säga att jag tror att det kommer att bli lättare framöver. Det är tydligt i den yngre generationen att männen vill dela på ansvaret för barnen. För det är där problemen började i min värld. Efter barnafödandet så äger kvinnan huvudansvaret för barn och hushåll. I dag accepterar inte män det utan vill vara pappor också. För det andra tycker jag att arbetsgivare är mycket mer flexibla i dag när det gäller arbetstider, att man kan jobba hemifrån och kombinera hämtning och lämning.

Men samtidigt tycker hon sig se att kraven ökar i arbetslivet och framför allt på höga chefer.

ANNONS

– Jag minns min pappa som var chef, han hade mycket mer ledigt och tid till att bredda sig intellektuellt. På den tiden läste man, spelade piano eller gick på teater. Dagens börs-vd:ar är jättesmala eftersom tiden inte räcker till. Det finns stora nackdelar med snäva och smala intellekt.

Å andra sidan är Cecilia Geijer positiv inför framtiden, precis som en av de egenskaper hon väljer när hon ska beskriva sig själv.

– Om din generation delar på föräldraansvaret så förändras det. För en duktig förälder är ofta en bra chef som kan hålla många bollar i luften, känna empati och ibland sätta andras välbefinnande framför sitt eget. I och med det blir människor också bredare i sina chefsroller.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS