Krögare, tv-profil, vinkonnässör, vd och matprofessor. Carl Jan Granqvist har alltid lika bråda dagar.
Carl Jan har fullt på menyn

Mest läst i kategorin
En del känner Carl Jan Granqvist som tävlande och som Ingvar Oldsbergs bisittare i tv-succén På spåret. Andra känner som en av mat- och vinsveriges riktigt starka profiler.
Restaurangutbildningen fick Granqvist på bland annat Operakällaren. Han är professor i matkonst vid Stavangers högskola, och så där fortsätter det. Längre än en åttarättersmeny.
Vid en intervju med Carl Jan Granqvist får man vara beredd på avbrott. Än ringer mobiltelefonen, än kommer någon fram och ska prata eller ta en bild.
Granqvist är enligt hans sekreterare uppbokad halvannat år framåt, så det gäller att ta tillfället i akt när man är honom på spåret.
Realtid.se fångade honom efter en stärkande viltgryta med tillhörande blåbärsdryck och började med att fråga om alla projekt han är inblandad i. Många av dem i trakterna kring Grythyttan i Örebro län, där Granqvist tidigare var chef för Grythyttans gästgivaregård.
Vad kokar ni ihop i Grythyttan?
– Ja, sedan några år är gästgivaregården såld. I dag är jag vd för AB Måltidsupplevelser i Grythyttan. Det är ett helägt kommunalt bolag vars uppgift är att främja forskning och näingsliv. Det hela har vuxit fram successivt.
– Det är ju lite olika spelregler för att komma åt forsknings- och utvecklingspengar. Man kan söka i lokaliseringsprojekt och i EU-strukturmedel. Då är det bra att ha ett kommunalt bolag för att komma åt exempelvis statliga medel.
Och vad är Måltidsriket?
– Det är något som vi har skapat för att stärka profilen. I stort kan man säga att Måltidsriket sträcker sig från Örebro till Karlstad. Det finns 3.500 livsmedelsarbetare i det här omfattande området, och stora industrier som Löfbergs Lila, Wasabröd, Ekströms och Lithells.
– Men där finns också många nya företag som Grythyttans Vin, med sitt hjortronvin, och Bredsjö Blå som gör fårost. Det finns mängder av sådana intressanta företeelser. Hela landskapet gör att det uppstår nya hela tiden. Bland de allra färskaste finns Ostbiten i Glanshammar. De är inte bara bra på att göra bra produkter, de är bra på att marknadsföra sig också. När Ernst Kirschberger gjorde om den där ladan i tv så var det just i Glanshammar.
Måltidens Hus då?
– Måltidens Hus är det fysiska fodralet till Restauranghögskolan som är en institution inom Örebro universitet. Nu har de byggt upp ett Hälsans Hus intill Måltidens Hus, så nu finns båda ämnena representerade: dels måltidskunskap och värdskap, dels hälsa. Sedan är det på gång med utbildning inom servicemanagement för hotellbranschen. Och så försöker de skapa en utbildning för hur man utvecklar entreprenörer inom turism.
– För att ett campusområde ska leva måste det finnas flera utbildningar och många fritidsaktiviteter. Vi har kommit en bra bit på väg nu. När det startades 1990 var det 18 studenter, i dag är de 500. Rätt skött kan vi komma upp i 1.500 studenter i Grythyttan. Men det innebär att professorer måste vara beredda att flytta dit. Det måste byggas fler studentbostäder och idrottsanläggningar.
Det var du som tog intitiativet till Restauranghögskolan?
– Ja, det stämmer. I dag är där 350 studenter bara på Restauranghögskolan. Där har vi fått i gång folk. Det är fyra som har disputerat, vilket är roligt i sig. Men vi måste få ut 10-15 disputerande. Vi måste stärka deras utveckling så att de inte blir ensamma doktorander. Om du har 15-20 doktorander så får du en livskraftig forskningsmiljö. Det behövs mer docentkompetenta studenter, men det ju sådan lång tid att disputera dessutom.
Berätta lite om Vinkällaren Grappe på Östermalm, som kallats Sveriges första kommersiella vinkällare.
– Idén är att folk inte kan lagra sina viner under optimala förhållanden hemma i lägenheten. Så med start för 25 år sedan, och med inspiration från en liknande källare i New York, startade jag Vinkällaren Grappe på Grevgatan. Här skulle man då kunna lämna in vinflaskan och få den registrerad och lagrad i rätt temperatur, med rätt fukt och vibrationer och allt. Sedan har det vuxit, från bara ett litet företag till att ha 1.200 klienter. Nu har vi 120.000 flaskor till ett värde av 65 miljoner kronor. För ett och ett halvt år sedan startade vi en filial i Frihamnen. Där lagras tolvor, det vill säga lådor med tolv flaskor i varje. Det finns ett behov av det.
Vad händer den närmaste framtiden?
– I höst blir det en konsertserie med Lisa & Gertrud. En turné på konserthus inför julen. Det är julkonserter där vi leker med stämningar. Jag ska läsa julrecept till sång och musik. Mumma!
Blir det någon tv för din del?
– Jo, det är ständiga program. Närmast ska jag vara kommentator i TV4 för vissa bitar av Nobelfesten. Det är alltid väldigt roligt med tv.
I fjol medverkade du i reality-tv-serien Carl Jans änglar. Händer det något på den fronten?
– Det går bra för flickorna. Det har varit för mycket att göra efter sommaren, men snart ska de komma hit till Grappe för jag vill så gärna träffa dem. Fast det är bara privat, inte för tv.
Fotnot: Den 19-20 oktober arrangeras Kunskapsdagarna, Måltidsgalan och Kokbokens dag i Grythyttan. Syftet ”är att sätta fokus på den regionala måltiden”.
Förutom prisutdelningar och galor arrangeras även seminarier med namn som livsmedelverkets generaldirektör Inger Andersson, landshövdingar som Per Unckel och Anders Björck, IKEA:s matgeneral Jan Kjellman, en rad professorer och nordiska måltidsberättare från våra grannländer. S
VT2 och SVT24 sänder.