Finansminister Anders Borg har nu fått grönt ljus av EU-kommissionen att sänka arbetsgivaravgifter för vissa tjänsteföretag.
Branschkritik mot tjänsteförslag
Mest läst i kategorin
Men lite större restaurangföretag tycker att förslaget blivit så dåligt att det bör skrotas.
Från början stödde Richard Bergfors, vd för Max Hamburgerrestauranger, helhjärtat regeringens förslag om kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter för restauranger, frisörer, bilverkstäder och liknande. Nu anser han att det omstöpta, EU-anpassade förslaget hotar hans verksamhet.
– Om förslaget inte ändras, måste det absolut stoppas, säger han.
För att blidka EU-kommissionen har regeringen gått med på att avgiftssänkningen bara ska gälla företag med färre än 250 anställda. Därmed diskvalificeras flera restaurangkedjor och personalmatsalsföretag. Även om varje arbetsplats är liten, blir det totala antalet anställda i landet för högt.
Redan i ursprungsförslaget fanns det gränsdragningsproblem mellan olika branscher, men nu skär gränsen också rätt igenom en och samma bransch, vilket Bergfors tycker är olyckligt.
– Vi är en lågmarginalbransch. Varje krona har betydelse. Konkurrensen är knivskarp, säger Bergfors, vars företag hade planerat ett hundratal nyanställningar. Nu läggs de planerna på is.
Sveriges Hotell- och restaurangföretagare (SHR) är i grunden positiva till förslaget, men ser också problem. Företag som har strax över 250 anställda funderar till exempel på att lägga ner verksamhet för att kvala in för avgiftssänkningen och företag som ligger strax under 250-strecket tänker inte expandera.
– Själva tanken är ju att företagen ska expandera och anställa, säger SHR:s vd Mats Hulth, som tycker att regeringen måste få EU att ändra sig.
Men det är ingen realistisk väg, enligt Anders Borg, som ogillar 250-gränsen lika mycket som restaurangbranschen.
– Det är ingenting vi bett om. Vi tycker att det är en allvarlig försämring av förslaget, säger Borg till TT.
Även om han har förståelse för restaurangbranschens oro, är han övertygad om att åtgärden kommer att leda till fler jobb.
– Det är ett 20-tal företag som har mer än 250 anställda, men det är mer än 50 000 företag som omfattas av förslaget, konstaterar han.
Max vd Richard Bergfors tycker att det vore bättre att momsen sänks, på samma sätt som planeras för hotell.
Men i dagsläget kan Sverige inte ha låg moms för restauranger. Det går först när EU:s generella momsregler ändras, vilket sker tidigast 2010, enligt Borg.
Nu ska Borg och hans medarbetare titta närmare på vad 250-begränsningen innebär, och väga de negativa komplikationerna mot de positiva jobbeffekterna. Om allt går som det är tänkt kan sänkningen genomföras under våren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.