I byggbranschen anses det ske mer svartarbete och annan kriminalitet än i andra branscher. Kanske är det därför ingen slump att branschen nu bidrar med pengar till forskning på området. "Branschen är väl helt enkelt rädd om sitt rykte", säger en av utredarna på Brottsförebyggande rådet, till Realtid.se.
Brå kartlägger byggbranschen

Mest läst i kategorin
En särskild sårbarhet finns inom byggbranschen, vad gäller risken att drabbas av ekonomisk brottslighet.
– En teori vi har är att det är svårt att göra standardiserade bedömningar inom byggbranschen, säger Henrik Lantz Hedström, som är en av utredarna vid Brottsförebyggande rådet.
– Det kan till exempel vara svårt att i förväg säga exakt hur många timmar som kommer att gå åt i ett visst skede i ett bygguppdrag, säger han.
Med hjälp av Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket ska Brå nu undersöka om teorin stämmer, och vilka strukturella faktorer det i så fall är som gör denna bransch är sårbar. Henrik Lantz Hedström säger också att det säkert finns ett avsevärt mycket större svinn inom byggbranschen, än inom andra branscher.
– Men det är ingenting vi undersöker för den här rapporten, utan vi ägnar oss enbart åt att undersöka svart arbetskraft.
Källor för undersökningen är bland annat förundersökningar i såväl pågående som dömda ekobrottsmål, rörande svart arbetskraft.
– Vi har inte fått tillgång till förundersökningarna än, eftersom vår förfrågan genomgår en etisk prövning av åklagarmyndigheten, säger Henrik Lantz Hedström.
Forskning om brottslighet inom byggbranschen är bristfällig. Den vanligaste brottligheten är svartarbete, men de mest avancerade brottsliga uppläggen gränsar till annan kriminalitet, om man får tro Brå. Man vill undersöka om det är så att grupper som ägnar sig åt organiserad kriminalitet allt oftare etablerar sig inom byggbranschen.
Att branschorganisationerna själva är med och bekostar Brå:s rapport tycker inte Henrik Lantz Hedström är så konstigt.
– Branschen är väl helt enkelt rädd om sitt rykte, säger han.
Rapporten ska vara klar i november 2007 och utredarna hoppas på att kunna presentera en delrapport under Almedalsveckan i Visby i juli 2007.
Realtid.se