Det hjälpte inte att världens ledande centralbanker lovat pumpa in pengar på de oroliga finansmarknaderna. På torsdagen föll börskurserna igen världen över.
Börsoro trots centralbanksaktion
Mest läst i kategorin
Det var på onsdagen som bland andra Federal Reserve och Europeiska centralbanken plus ytterligare ett antal tyngre centralbanker offentliggjorde åtgärder ”för att möta ett förhöjt tryck på marknaderna för kortfristig upplåning”. Syftet är att öka likviditeten på de ansträngda internationella finansmarknaderna, det vill säga minska bristen på pengar.
Beskedet fick världens börser att vända uppåt. Även räntorna fick en ordentlig skjuts uppåt.
Men det behövs uppenbarligen mer för att stilla kreditoron. På torsdagen lyste det rött på börsskärmarna igen, vilket innebar börsfall över hela linjen.
– Det här kommer att hålla på ett tag till. Nu kommer flera brittiska banker och pratar om ytterligare nedskrivningar. Det gör att så länge man inte riktigt vet hur illa det här blir kommer det att vara så här stökigt. Det komma att hoppa upp och ner och man kommer att kastas mellan hopp om förtvivlan, säger Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreux Nordic.
Stockholmsbörsen föll ordentligt. Vid 17-tiden hade OMXS-index backat med 2,2 procent. Aktier som Volvo, ABB och Atlas Copco föll med mellan 3 och 4 procent.
Även i Asien och övriga Europa föll börskurserna kraftigt. Kursfallen följde på besked från de amerikanska bankerna Bank of America och Wachovia om nedskrivningar och förluster, relaterade till bolånekrisen i USA, under fjärde kvartalet.
Kreditoron har sitt ursprung på den amerikanska bolånemarknaden där mängder av låntagare fått problem med att betala de allt högre räntorna. Massor av banker har tvingats konstatera kreditförluster i mångmiljardklassen, men i Sverige har hittills bankerna klarat sig helskinnade.
Trots centralbankernas besked och Feds räntesänkning i tisdags har inte interbankräntorna, de räntor som bankerna tar för att låna ut till andra banker, sjunkit nämnvärt. Det är just interbankräntorna som centralbankerna vill få ned med sitt agerande. Genom att pressa upp interbankräntorna har marknaden genomfört en penningpolitisk åtstramning på egen hand.
– Centralbankerna kan lägga plåster på såren, men det läker inte såren, säger Alfvén.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.