Realtid

Börsfrossan tillbaka

administrator
administrator
Uppdaterad: 23 jan. 2008Publicerad: 23 jan. 2008

Lyckan blev kortvarig. I dag var börsfrossan tillbaka. Feds räntesänkning gav bara tillfällig lindring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Om inte det hjälper är det rätt svårt att se vad som ska hjälpa, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB.

Den kraftiga räntesänkningen i USA gav börsglädje i går och uppgången fortsatte i dag på morgonen. Men sedan vände kurserna ned igen och när handeln stängde hade OMXS-indexet fallit med 3,0 procent till 299,3.

Kursutvecklingen var likartad på de övriga Europabörserna. Frankfurtbörsens DAX-index föll med 4,3 procent till 6 476,8 och Parisbörsens CAC-index föll med 4,3 procent till 4 636,8. Londonbörsens FTSE-index föll med 2,3 procent till 5 609,3.

Botten för aktiemarknaden verkar alltså inte vara nådd ännu. Den allmänna uppfattningen bland börsproffsen tycks vara att det kommer att göra lite mer ont innan det blir bättre. De flesta är ense om att det är i stort sett omöjligt att spå hur börsen kommer att utvecklas den närmaste tiden.

Esbjörn Lundevall tror att det under flera månader kommer att vara nervöst med stora kurssvängningar på börsen. Detta trots Federal Reserves räntesänkning.

– Jag är lite överraskad över att det inte blev mer positivt efter Fed-sänkningen i går. Om inte det där hjälper är det rätt svårt att se vad som ska hjälpa, säger Lundevall.

Att Fed väljer att sänka räntan en vecka före det vanliga mötet har också öppnat för spekulationer att den sänkningen kommer att följas av en ny vid det ordinarie mötet om en vecka.

– Det är redan inprisat i terminerna att det blir en sänkning med ytterligare 50 punkter redan nästa vecka vid det ordinarie mötet, säger Lundevall.

ANNONS

Vad kan mer göras för att stabilisera börserna?

– Det kan man verkligen fråga sig. Kanske att andra centralbanker börjar ta allvarligt på läget. Framför allt ECB har haft en inställning att det här inte är någonting att bry sig om över huvud taget, det är fortfarande inflationsrisk som gäller, medan börsen tycks tro att det är recession runt hörnet.

Även Peter Karlsson, analyschef på Handelsbanken Markets, ser en skakig börs framför sig ett tag till.

– Det är lite hockeymatch över det hela och det visar bara att de är fortfarande inne i en fas som är ytterst instabil, säger Karlsson.

Han anser att det nu är ett bra köpläge. Problemet är bara att placerarna inte vågar tro på det utan skräms bort av de brutala kurskasten. Den tunna handeln gör dessutom att kurssvängningarna förstärks.

– Alla är väldigt försiktiga och det gör ju att man kan flytta marknaden med relativt lite pengar. Även om många tycker att det är väldigt billigt så törs man inte riktigt, säger Karlsson.

Så kallade defensiva branscher har klarat sig bäst i börsoron, till exempel läkemedelstillverkare och dagligvaruföretag. Men konjunkturberoende branscher har tagit alltmer stryk i takt med att konjunkturoron ökat.

– Men de sista veckorna har allt gått dåligt. Framför allt de aktier som tidigare höll emot har nu kraschat. Då kan man säga att marknaden har kommit i en kapitulationsfas, säger Karlsson.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]