Stockholmsbörsen fortsatte till nya toppnoteringar för året under förra veckan och trenden är därmed fortsatt positiv.
Börsen kommer stiga till början av oktober
Mest läst i kategorin
I dagsläget ser det ut som att marknaden tänker köra börsen uppåt fram till början av oktober månad innan en mer avgörande rekyl sätter in.
Efter torsdagens (17 september) toppar kan vi inrikta oss på en tillfällig rekyl men börsen bör sedan vara på väg uppåt igen inom kort för att skapa en ny toppnotering i samband med den vanliga uppgången som vi ofta ser när det handlar om ett månadsskifte.
Få Ingemar Carlssons tekniska analys i inboxen innan börsens öppnande på måndagar.
Vändningen i våras kom när i stort sett allt var som mest negativt och få tordes tro på en uppgång. Det är under liknande omständigheter som alla vändningar sker från bottenformationer.
Nu när börsen stigit under drygt sex månader och bilden börjar bli all ljusare och alla som tvekat tidigare fått positiva signaler som gjort att även dessa placerare nu är inne på börsen, då kommer vi allt närmare en rekyl.
En rekyl kommer sällan som en blixt från klarblå himmel utan det handlar oftast om en toppformation först och en avrundning på höga nivåer innan en nedgång tar vid och det är detta vi väntar på.
Uppgången för index är så här långt knappt 60 procent sedan vändningen i mars i år. En utländsk placerare med dollar har inte bara varit med på börsuppgången utan även fått en extra bonus genom att kronan har stärkts mot dollarn med drygt 25 procent. En dollar kostade 9,33 kronor den 5 mars och i dag är den nere i 6,87 kronor.
När det utländska kapitalet hittar nya sockerbitar att flytta till kan vi inte förvänta oss enbart en rekyl på börsen utan även en svagare krona, när likviden för aktierna växlas till dollar eller andra valutor.
Nu är vi inte där riktigt ännu men det är detta vi kan förvänta oss framöver när marknaden börjar bli mer osäker efter ett härligt rally på 6-7 månader.
Tiden 6-12 oktober har genom årtiondena varit avgörande, där vi den 11 oktober 2007 fick se en ny all time high i New York och en lägre topp på Stockholmsbörsen innan allt var klart i den då gällande börscykeln. Nu får vi se om marknaden ännu en gång ska förlita sig på denna period när en topp skapas.
Vi vet i varje fall att kvartalsekonomin på börsen ger bonusutdelning efter varje kvartal och det är förvånansvärt ofta vi ser börstoppar i samband med ett nytt kvartal. Den 13 juli 2007 fick vi in toppen i Stockholm och den 11 oktober 2007 kom toppen in i New York trots att subprime-krisen redan var i full gång vid den tidpunkten.
New York börsen
S&P 500 (1068,30) har nu testat den viktiga 1.075-nivån,vilket skedde torsdagen den 17 september. Priset är på plats men inte tiden och vi vill ha båda på plats för att kunna räkna med en större rekyl. Nu kan vi bara räkna med en tillfällig rekyl efter testet av 1.075-nivån och när denna nivå bryts höjer vi ribban till 1.110 i den stigande trend index befinner sig i sedan i våras.
OMXS 30 (920,22) steg till den nya toppnoteringen för året vid 929 under torsdags den 17 september. Det var då dags för en tillfällig rekyl och vi bör sedan få se en ny toppnotering i slutet av månaden. Jag är inte främmande för att marknaden försöker skapa ännu en ny toppnotering för året under första halvan av oktober månad.
Om vi får den förväntade utvecklingen finns det anledning att räkna med att detta kan bli årets högsta notering inför en rekyl under 4-6 veckor med en lågpunkt under november månad.
Index har på vägen signalerat för att 937 är en viktig nivå men viktigare är 951-957, som motstånd. I dagsläget är det lite svårt att tänka sig en fortsättning upp till 982 men den nivån utgör i varje fall ett viktigt motstånd om den testas. Det är trots allt cirka 7,0 procent upp till denna senare nivå.
Med en stigande trend i ryggen kan vi inte annat än sikta uppåt fram till dess marknaden visar oss negativa signaler och dessa har vi ännu inte fått mer än i några enskilda aktier.
Enskilda aktier
Ericsson B (72,70) har en stark utveckling bakom sig i och med att aktien inledde sin uppgång redan den 10 oktober 2008 från 40,50 kronor. Uppgången fullbordades i sin första fas redan den 17 april i år vid 79,60 kronor efter en uppgång på i det närmaste 100 procent.
Allt sedan i våras har Ericsson varit inne i en rekylfas som nu kan vara klar i och med noteringen vid 66,10 kronor den 17 augusti.
Under de senaste veckorna har vi fått se en uppgång till 74,70 kronor med den 15 september som toppdag inför en tillfällig rekyl.
Även om aktien kan backa ytterligare en del innan nästa fas uppåt tar vid räknar jag med att Ericsson ska hinna med att testa intervallet 78,70-79,60 kronor ännu en gång under hösten. Sedan får vi se om delårsrapporten för tredje kvartalet kan ge en extra skjuts uppåt och ge ett genombrott av det relaterade motståndsintervallet.
Intresset för Ericsson och även Nokia har kommit efter en period med trist utveckling för båda aktierna. Marknaden har nu sedan andra halvan av augusti börjar söka efter aktier som inte hängt med i uppgången under sommaren. Nu har båda aktierna vaknat till liv med ett ökat köpintresse.
Boliden (78,00) steg till 81,30 kronor torsdagen den 17 september för att sedan vända nedåt under fredagen. Torsdagens topp är lägre än årets högsta notering på 83,25 kronor från den 6 augusti. Den lägre toppen kom in 42 dagar efter toppnoteringen, vilket innebär att vi fått minst de 30 dagar vi förväntar oss för att ett trendbrott ska kunna vara aktuellt.
Vi får nu närmast i början av denna vecka se om rekylen blir tillfällig inför en ny uppgång eller om vi nu ser början på en nedgång. Avgörandet bör komma denna vecka.
I samband med vändningen under bottenformationen hade vi 14,60 kronor den 28 oktober 2008 som en viktig angivare av tid och pris i uppgången. Den andra viktiga avstämningen fick vi via den högre botten vid 16,10 kronor den 3 februari i år.
Indikationerna gav tidsangivelsen, mitten av augusti, som en möjlig topperiod, där vi alltid jobbar med plus/minus 2 veckor. I och med att tiden är på plats ökar sannolikheten för en period av vinsthemtagningar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.