Vapentillverkaren Saab Bofors säljer robotvapen till Kung Abdullah i Saudiarabien. Varken statsminister Fredrik Reinfeldt eller handelsminister Ewa Björling hävdar att de känner till affären.
Bofors säljer vapen till diktatur
Mest läst i kategorin
Statsminister Fredrik Reinfeldt förnekar att regeringen känt till någon försäljning av pansarvärnsrobotar till Saudiarabien.
Saab Bofors Dynamics säljer pansarvärnsrobotar till Saudiarabien, skriver Dagens Industri. Exporten är känslig. Handelsminister Ewa Björling har tidigare förnekat att krigsmaterial för strid säljs till Saudiarabien.
Saab Bofors Dynamics varken bekräftar eller förnekar. Samma sak säger Peter Liander, pressinformatör i Saab-koncernen.
På frågan om regeringen har godkänt någon försäljning av pansarvärnsrobotar till Saudiarabien, svarar statsminister Fredrik Reinfeldt:
– Det har vi inte. Det här är ett beslut som ligger långt tillbaka i tiden. Enligt de uppgifter jag har fått, så långt tillbaka som hela vägen till 2002.
Att handelsminister Ewa Björling inte ska ha känt till affären beror enligt statsministern på att det inte är den här regeringen som fattat beslutet.
Andreas Ekman Duse, generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter (ISP), uttalar sig inte om affärerna bakom myndighetens statistik och vill därmed inte heller säga något om vad som döljer sig bakom årets utförseltillstånd i mars till Saudiarabien av krigsmateriel för strid.
– Vi uttalar oss inte om enskilda affärer, säger Ekman Duse.
I ett pressmeddelande förklarar ISP att myndigheten under de senaste tio åren har prövat ett antal ansökningar om export av försvarsmateriel till Saudiarabien och att en del ansökningar fått ja och andra nej.
Enligt ISP:s statistik över den svenska försvarsmaterielexporten för mars i år var Saudiarabien ett av de länder som tog emot KS-materiel, det vill säga krigsmateriel för strid, från Sverige. Det handlade om två typer: KS4, som enligt förordningen om krigsmateriel betyder ”robotar, raketer, torpeder, bomber m.m.” och KS5 som omfattar utrustning för inriktning och styrning av till exempel robotar.
Utrikesminister Carl Bildt säger till TT att han inte har fattat något beslut i det aktuella fallet.
– Det här är tydligen ett gammalt tillstånd från 2002. I känsliga fall går detta upp till regeringen för avgörande och då går det upp till mig. Och det här ärendet har inte gått till mig. I den mån det har gått upp till regeringen så gick det upp till den tidigare regeringen, säger Carl Bildt.
Han vill inte kommentera affären.
– Av den enkla anledningen att det här är ett gammalt tillstånd från ISP som getts efter parlamentarisk beredning, säger Carl Bildt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.