Realtid

Bloomberg for president?

Martin Schori
Uppdaterad: 15 maj 2007Publicerad: 15 maj 2007

Enligt källor till en amerikansk tidning har New Yorks populäre borgmästare, finansmannen Michael Bloomberg, lagt undan sju miljarder kronor för en presidentkampanj.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

"Många uppsidor för kronan" – trots världsläget

25 mars 2025

Ryktena har figurerat länge. Men Michael Bloomberg, New Yorks populäre borgmästare har konsekvent nekat: han kommer inte att ställa upp i presidentvalet 2008.

Men nu berättar en ”nära vän” till finansmannen och borgmästaren för tidningen Washington Times att Bloomberg har lagt undan sju miljarder kronor för en presidentkampanj.

Enligt vännen kommer Bloomberg att lanseras som en ”third party candidate” – han kommer alltså inte driva kampanjen med demokraternas eller republikanernas välsignelse.

Tidigare har kandidater som Ralph Nader och Ross Perot drivit mer eller mindre lyckade kampanjer som partilösa, eller med stöd av det betydligt mindre Gröna partiet.

Ross Perot lyckades bäst och fick 19 procent i valet 1992. Han anklagades då för att ha bidragit till president George Bush fall – eftersom han drog åt sig konservativa mittenväljare, vars röster Bush annars skulle ha fått.

Ralph Nader har fått liknande kritik från demokraterna som säger att han snodde röster de ”borde” fått.

Enligt källor till Washington Times har Bloomberg i hemlighet träffat flera av Perots rådgivare för att lära sig hur man driver en lyckad kampanj som oberoende.

Michael Bloomberg, vars förmögenhet uppges vara nästan 40 miljarder kronor, har på sex år gått från att vara en utskälld skattehöjare till en mycket populär borgmästare.

ANNONS

Han valdes till ämbetet år 2001 och omvaldes sedan 2005 med en överväldigande majoritet. Totalt har han lagt ut nästan en miljard kronor på sina kampanjer.

Nu har hans kamp för strängare vapenlagar, skolreform och satsningar på fattigdomsbekämpning alltså gjort honom så populär att många uppmanar den stormrike affärsmannen att fortsätta mot presidentskapet.

Det är komplicerat att driva sina egna kampanjer i USA. Partierna kan bidra med gräsrotsaktivism och stora massor som kan hjälpa till att samla in de enorma mängder namnunderskrifter som krävs för att en kandidat ska hamna på valsedlarna.

Men sju miljarder kronor skulle innebära en ganska god start.

– Michael Blomberg är som Ross Perot på steroider, säger den amerikanska valmyndighetens förre ordförande Michael Toner till Washington Times.

– Han skulle kunna vända upp och ner på det här valets politiska landskap, spendera så mycket pengar han vill och fortsätta direkt till presidentvalet, fortsätter han.

Som oberoende kandidat skulle Bloomberg inte behöva genomgå kostsamma primärval.

Bedömare anser att Bloomberg, som varit demokrat i hela sitt liv men sedan bytte parti strax före hans borgmästarkampanj – eftersom demokraterna redan hade en stark kandidat – kan locka röster från den breda politiska mittfåra som finns i USA.

ANNONS

Med sin förmögenhet och sitt bolag, värt 140 miljarder kronor, skulle han kunna bli en framgångsrik oberoende kandidat, tror Toner.

– Om Bloomberg kandiderar kan han ha mer pengar än någon av de två kandidaterna från de stora partierna. Det skulle vara första gången i modern tid.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS