Realtid

Blandade signaler om återhämtning i Kina

Sara Johansson
Uppdaterad: 14 apr. 2009Publicerad: 14 apr. 2009

"Allt fler signaler tyder på att den kinesiska ekonomin börjar återhämta sig efter det statliga stimulanspaketet". Men åsikterna går isär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdag förväntas regeringen rapportera en tillväxt på BNP med 6-7 procent under det första kvartalet, enligt Financial Times.

Tidningen rapporterar samtidigt att några viktiga röster dock menar att det är för tidigt att kungöra en seger över den rasande ekonomin i landet.

Även Kinas premiärminister menar att landets ekonomi väntar en svår tid.

Det som varit Kinas draghjälp under de senaste årtionden är exporten samt fastighetsmarknaden.

Exporten föll under mars månad med 17,1 procent jämfört med i fjol – ett stort ras, men en förbättring sedan februari månad då exporten föll 25,7 procent.

Försäljningen av personbilar steg i mars med 10 procent jämfört med i fjol och med 27 procent jämfört med i februari. Detta indikerar, enligt China Association of Automobile Manufacturers, att kundernas efterfrågan fortsätter att öka.

Exportsiffrorna ökade under mars med 8,3 procent mot de rekordlåga siffrorna med 3,8 från de två tidigare månaderna.

Den kinesiska centralbankens rådgivare Fan Gang menar att den globala ekonomiska stagnationen bara kommer hålla i sig i tre till fyra år.

ANNONS

Detta betyder, enligt honom, att den kinesiska ekonomins dämpning bara väntas vara i ett till två år.

Den åsikten delas av fler som inte alls tror på att Kina kommer nå en BNP på 8 procent..

– Det finns ingen chans att vi kommer nå 8 procent, mer troligt är 6,5 procent under året. Det skulle endast vara möjligt om USA och Europa återhämtar sig i morgon, säger en källa till Financial Times.

Fastighetspriserna rasade med 1,3 procent i mars jämfört med samma period i fjol.

Analytikern Cao Jianhai förväntar sig att priserna kommer rasa så mycket som 40 till 50 procent runtom i landet under de närmaste två åren som ett svar på den enorma tillgången och glappet mellan invånarnas inkomstnivåer och priserna.

Ett sånt ras kan skicka ut chocksignaler till Kina som är världens största cement- och stålkonsument.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS