Blackwaters solkade rykte i Irak gör att bolaget istället satsar på fredsbevarande tjänster och humanitär hjälp i ett nytt affärsområde.
Blackwater tvättar sitt rykte i ny verksamhet
Mest läst i kategorin
Den amerikanska säkerhetsfirman investerar nu i en större flotta flygplan, fordon och i en modern variant av luftskepp. Förhoppningen är att kunna ha folk på plats i konfliktområden som tillfällig lösning innan FN-trupper senare tar över. Till exempel har Blackwaters ledning kommit med förslaget att sända in fredsbevarande styrkor till Darfur, uppger Wired.com.
– Vi kan skicka in folk som säkrar zoner, upprätthåller service på plats tills FN-trupperna kommer på plats, säger John Wrenn, chef för det nya varumärket Blackwater Worldwide till tidningen.
Åtskilliga incidenter i Irak, särskilt den då Blackwaters säkerhetsvakter sköt ihjäl 17 civila i september, har skapat en mediastorm i världen. Bolaget har av den anledningen också fått utstå tuffa kongressförhör.
Sedan dess har säkerhetsfirman gjort allt för att förbättra sin image. Till exempel har företagsnamnet modifierats. Puts på loggan och en massiv pr-kampanj har försökt tvätta bort cowboy-stämpeln.
Blackwater är ett av ett dussintal privata säkerhetsföretag som erbjuder sina tjänster i Irak. Det är en del av en växande militär outsourcing som bokstavligen exploderade i och med Irak-konflikten. Den typen av privata militärinsatser väntas öka, även i andra konfliktområden.
Men nu vill alltså Blackwater expandera inom områden där konkurrenterna ännu inte har fått fotfäste. Säkerhetsfirman köpte nyligen in ett marinfartyg avsedd för katastrofutryckningar och träning, men som också kan användas som moderskepp vid fredsbevarande operationer.
Bolaget har köpt in ett antal Grizzlies, en typ av bombsäkra pansarfordon som också kan modifieras om till ambulansfordon. Förutom flygplan har bolaget också satsat på obemannade luftskepp som ska kunna användas för att bevaka gränser från luften eller spåra terrorister.
All den här tekniken är tänkt att bli en del av Blackwaters nya industri. Enligt särkerhetsfirmornas branschorganisation Peace Operations Association, är det en naturlig konsekvens av västvärldens ovillighet att skicka in trupper i riskfyllda regioner.
– Globalt är den här typen av kontrakt en miljardindustri som kan växa starkt, säger Doug Brooks på organisationen.
De flesta säkerhetsfirmorna är amerikanska, brittiska, australiska och vissa fall sydafrikanska. Branschen beräknas omsätta 100 miljarder kronor. Drakarna är amerikanska Blackwater och brittiska Armor Group och Control Risks.
Lyftet för branschen kom efter händelserna den 11 september 2001.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.