Johan Staël von Holsteins företagsinkubator Iqube fortsätter att locka finansvärldens stjärnor.
Bengtsson, Paulsson, Palmstierna, Magnusson...
Mest läst i kategorin
Realtid.se kartlade i höstas hur det gått för den privata företagsinkubatorn Iqube och de hundratalet bolag som ingår i Johan Staël von Holsteins nätverk av entreprenörer.
Under en nyemission våren 2008 satsade Wallenbergsfärens maktbolag Investor och statliga Sjätte AP-fonen 31 nya miljoner kronor.
Därmed spädde Johan Staël von Holstein ut sitt eget ägande. Han har också sålt aktier. Ägarbolaget Wakopa Eagle Holding AB minskade innehavet med drygt femtusen aktier under fjärde kvartalet 2008. Johan Staël von Holstein plockade därmed ut en miljon kronor.
Han kontrollerar sedan dess mindre än halva Iqube, men kan fortfarande hålla sig kvar vid makten genom aktieägaravtal. Det finns inte heller någon annan enskild storägare.
Men samtidigt som Johan Staël von Holstein minskat har andra ökat sitt ägande.
Harald Mix, en av Sveriges absolut tyngsta riskkapitalister, närapå tredubblade sitt innehav. Han gick personligen in med ytterligare tre miljoner kronor.
Inte fullt så omsusade Länsförsäkringars Stockholmsbolag lät sig inspireras och investerade fem av de tio miljoner kronor som Iqube tog in under september.
Länsförsäkringar har länge fått sälja försäkringar till Iqubes portföljbolag i utbyte mot sponsring, men har nu växlat upp till att bli fullskalig ägare.
Iqubes konkurrent Sting, Stockholm Innovation & Growth, fick lika mycket. Fortfarande handlar det bara om någon promille av de fyra miljarder som Länsförsäkringar placerar.
Länsförsäkringars Stockholms-vd Hans Benndorf har inga krav på inflytande eller avkastning.
– Här handlar det om en social investering. Vi vill inte ha ett minus, men vi ställer inte samma krav på det här som på våra övriga tillgångar, säger han till Realtid.se.
Kanske kan Länsförsäkringar sälja ännu fler försäkringar nu.
– Det är viktiga nätverk för oss, att komma in på de här företagen. Vi är ledande på försäkringar för små företag med noll till tio anställda, säger Hans Benndorf.
Alla investerare betalade samma pris per aktie. Innan emissionen värderde Sjätte AP-fonden hela Iqube till 270 miljoner, pre money som det heter. Efter emissionen skulle bolaget alltså vara värt omkring 310 miljoner kronor, post money.
– Men det finns ingen poäng i att diskutera värdering till höger och vänster, säger Andreas Buöen, pressansvarig på Iqube.
– Ägarna är inte ute efter några snabba klipp eller exits. Hela affärsmodellen är långsiktig.
Länsförsäkringar accepterar förutsättningarna för sin investering.
– En del företag kommer inte att klara sig. Andra kommer att gå bra. På kort sikt är det klart att du inte har intäkter, säger vd Hans Benndorf.
Iqube har hävdat från början att de bolag som var med 2005 ska vara lönsamma efter sju år, 2012. Överlever Iqube så länge? Det beror på i vilken utsträckning som portföljbolagen, entreprenörerna, klarar att bli självfinansierande.
– Vi har tagit in pengar i våra portföljbolag som vi kommer att kommunicera framöver, säger Andreas Buöen på Iqube utan att vilja avslöja vilka företag det handlar om.
De flesta av Iqubes egna ägare valde dock att inte delta i emissionen.
– De som inte väljer att vara med har kanske krav på snabbare avkastning, säger Andreas Buöen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.