Realtid

"Bäst med happy leavers"

Helene Rothstein
Uppdaterad: 15 sep. 2011Publicerad: 15 sep. 2011

UPPDATERAD Vinges hårda tag mot delägarna som går till Roschier överraskar branschen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid.se har talat med flera företrädare för advokatkåren dagen efter nyheten att Vinge vägrar släppa iväg M&A-teamet som i somras skrev på för Roschier.

Vinge-ledningen hänvisar till gällande avtal men praxis i branschen är att göra individuella uppgörelser där övergångstiden blir betydligt kortare.

– Av flera skäl kan en delägare vanligen inte sluta från en dag till en annan men vi har hittills tillämpat principen att inte hålla kvar någon som vill sluta, säger Mannheimer Swartlings ordförande Biörn Riese.

Klientens intressen väger ofta tungt när uppsägningstiden ska bestämmas:

– Vi har gjort bedömningen att det är bättre för byrån att personer som önskar lämna gör det när praktikaliteterna och klienthänsyn medger det. Detta har i praktiken lett till kortare uppsägningstider än vad som föreskrivs. Det finns säkert exempel på byråer där längre uppsägningstider enligt avtal tillämpats, säger Biörn Riese.

Roschier-delägaren Axel Calissendorff är en av de som hoppat av från Mannheimer Swartling. Han upplevde inga problem när han gick till Roschier.

– När jag sade upp mig skedde en ordnad avveckling i samförstånd. Jag hade sex månaders uppsägningstid, men vi enades om att korta den till tre. Allt gick lugnt och bra till och mellan mig och mina forna kompanjoner, säger han.

Under uppsägningstiden behöll Axel Calissendorff sitt rum och sin assistent. Han hade också tillgång till byråns resurser och kunde löpande sköta sina klientuppdrag.

ANNONS

– Så har MSA också hanterat övergångarna till Roschier av Claes Lundblad och Magnus Wallander, då enades man om kortare uppsägningstid än för mig. Mannheimer har genomgående hanterat övergångar till oss på ett professionellt och bra sätt, säger Axel Calissendorff.

Du har ju lockat till dig flera delägare från andra byråer – hur länge har du fått vänta på dem då?

– I alla fall utom ett har den byrå de lämnat accepterat en kort uppsägningstid, i allmänhet en till två månader.

Är det vanligt med blockeringar av det här slaget?

– Det är på vår marknad mig veterligt första gången någon försöker sig på något sådant här i Sverige. Anledningen till varför långa uppsägningstider för delägare inte fungerar så bra i vår bransch är främst att klienterna inte gillar det. Skyldigheten att beakta klienternas intresse gör att det inte är möjligt att sätta en uppsagd delägare i karantän. Det är tvärtom en skyldighet för byrån att möjliggöra för den uppsagde att kunna fortsätta hantera sina uppdrag. Klienterna vill i allmänhet fortsätta att anlita den delägare som sagt upp sig. En annan aspekt är att det i allmänhet inte är så bra för stämningen på en byrå att under långa tider ha uppsagda delägare ombord.

En annan advokat som har egen erfarenhet av att byta byrå är Rolf Åbjörnsson som senast gick från Setterwalls till Danowsky & Partners.

– Det skedde i samförstånd. Jag har hoppat lite hit och dit men i botten ligger ofta ett års uppsägningstid, ibland anpassat till räkenskapsårets utgång. Det är det formella, men i praktiken brukar man göra upp sådana saker. Det är inte trevligt med perioder av permafrost.

Rolf Åbjörnsson har inte hört talas om sådana här konflikter tidigare:

ANNONS

– Övergångar var uppseendeväckande på sjuttiotalet men nu jagas duktigt folk hela tiden och därför blir det vanligare att man flyttar mellan byråer. Jag har aldrig hört talas om att någon blockeras en längre tid. Det förefaller ju destruktivt för den egna byrån.

Per Nyberg är managing partner för Linklaters nordiska verksamhet.

– Under de tio år som vi har varit Linklaters är det flera delägare som lämnat oss för en annan byrå, säger han.

– I endast ett par av fallen har vi hållit dem kvar på byrån, som längst tre – fyra månader. Men vår erfarenhet är att det aldrig varit bra. Vi vann ingenting på det så jag tror inte att vi kommer att tillämpa det i framtiden.

Varför inte?

– Man vill bibehålla en bra relation med de som slutar och med de klienter som väljer att arbeta vidare med dessa personer.

Linklaters har 26 kontor i 19 länder och Per Nyberg påpekar att när utländska partners har valt att lämna firman eller när Linklaters rekryterat från andra firmor så får de normalt lämna Linklaters, eller den andra firman, ganska snart som mesta efter några få månader.

Det sägs att
tongångarna var höga när Fredrik von Baumgarten slutade på Vinge för att dra igång Hannes Snellmans svenska verksamhet. Han avböjer dock att kommentera sin forne arbetsgivare.

ANNONS

Från Cederquist gick nyligen Safta Mahmoudi, Nimrod Badur och Caroline Englund över till Hannes Snellman för att förstärka kontorets avdelning inom fastighetstransaktioner.

Eftersom de inte var delägare på Cederquist går det inte att jämföra med situationen på Vinge, påpekar Cederquists managing partner Jens Tillqvist.

– Hur det, rent hypotetiskt, skulle bli om en eller flera delägare vill lämna byrån får avgöras från fall till fall, säger han.

Än så länge har byrån inte hållit kvar någon delägare.

– Vår ambition har alltid varit att skiljas som vänner. Som byrå tjänar man i förlängningen på att ha ”happy leavers”.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]