Realtid

Åtal väckt mot Hellers och Hofmann

Sara Johansson
Uppdaterad: 27 mars 2009Publicerad: 27 mars 2009

UPPDATERAD (6) Kammaråklagare Stig Åström vid Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot Ossian Hellers och Andreas Hofmann och de övriga fyra män i den omfattande insiderutredningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De åtalade misstänks ha genomfört ett stort antal insideraffärer. Det handlar sammantaget om vinster på cirka 130 miljoner kronor som uppkommit genom systematiskt utnyttjande av insiderinformation.

– Detta är Sveriges hittills största insideråtal både vad gäller antalet personer och storleken på beloppen, säger kammaråklagare Stig Åström, i ett pressmeddelande.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

”Till grund för åtalet ligger en mycket omfattande utredning där en avgörande förutsättning har varit förekomsten av telefonavlyssning. Det har dessutom krävts rättshjälp från flera andra länder.”, skriver Ekobrottsmyndigheten som blivit kritiserat av de åtalades advokater för att förundersökningen tagit så lång tid.

De åtalade är Ossian Hellers, Andreas Hofmann, Ken Lennaard, Karsten Storgaard, Magnus Kjellberg och Jan Felländer.

Ossian Hellers och Andreas Hofmann åtalas dessutom för grovt skattebrott efter att ha lämnat oriktiga uppgifter i sin skattedeklaration för taxeringsåret 2005.

Ossian Hellers lät bli att redovisa kapitalvinster på sammanlagt 17,6 miljoner kronor. Andreas Hofmann redovisade inte sina kapitalvinster på 28,5 miljoner kronor.

I åtalet om grova insiderbrott är det barndomskamraterna Ossian Hellers och Andreas Hofmann som ses som huvudmän. De har, enligt åtalet, tillsammans med Ken Lennaard, känd som pokerproffs, kommit överens om att systematiskt utnyttja insiderinformation och driva handel genom utländska värdepappersinstitut. Detta för att undvika uppmärksamhet från svenska myndigheter.

ANNONS

Ossian Hellers arbetade under den aktuella tiden som aktieanalytiker och styrelseledamot på Cevian Capital, vilket gjorde att han hade tillgång till känslig information som hade betydelse för kursen på finansiella instrument.

Den informationen röjde han till Andreas Hofmann som då investerade i de bolag som Ossian Hellers berättat om. Investeringarna har gjorts via Hofmanns mäklare i Luxemburg, Jan Felländer som åtalas för medhjälp till insiderbrott.

Ossian Hellers ska ha kommit överens med Andreas Hofmann att de ska dela lika (50/50) av vinsterna som uppkommit på Hofmanns depåer.

När bolagen senare offentliggjort sina förvärv, goda resultat i kvartalsrapporter och liknande information sköt aktierna i värde och Andreas Hofmann sålde av aktierna med stora vinster.

Åtalet innehåller sammanlagt 23 affärer.

Ossian Hellers hade bland annat fått kännedom om att sannolikheten att en investering i Volvo var hög. Andreas Hofmann köpte aktier för cirka 3,4 miljoner kronor samt senare optioner för drygt 300.000 kronor. När senare flaggningen ägde rum ökade optionernas värde med 92 procent.

Liknande scenario fanns även i affärerna i TeliaSonera där senare aktiekursen ökade med 4,6 procent och optionerna ökade med 280 procent.

De bolag som handel har skett är Visma, Metso, Lindex, Volvo, TeliaSonera, Outokumpu Technology, Skandia, Østasiatiske Kompagni, Frans Maas KFA, Groupo Aeroport – ASUR, Findexa, Gambro, OMX, Tradedoubler, Biacore, HiQ, Intentia, Ixonos plc, Mandator, Teledanmark (TDC), Traction.

ANNONS

I tio av bolagen handlade Ossian Hellers och Andreas Hofmann själva.

I tre av affärerna var det Karsten Storgaard, anställd på Carnegie, som läckte information om bland annat en säljprocess, för Ossian Hellers som i sin tur röjt det till Andreas Hofmann. Andreas Hofmann berättade om säljprocessen även för Ken Lennaard.

Ossian Hellers köpte aktier och fick en vinst på drygt 6,3 miljoner kronor.

Hofmann köpte aktier och fick en visnt på 9,2 miljoner kronor.

Lennaard köpte aktier och fick en vinst på 2,1 miljoner kronor.

Trion Hellers, Lennaard och Hofmann handlade tillsammans ytterligare fyra gånger.

Ossian Hellers fick sedan kontakt med Magnus Kjellberg på Morgan Stanley som röjde insiderinformation om ett förvärv. Hellers köpte aktier och fick en vinst på nära 2 miljoner kronor.

Därefter fortsatte Hellers få insiderinformation från Magnus Kjellberg. De följade tre gångerna valde dock Hellers att dela med sig av informationen till Ken Lennaard och Andreas Hofmann. Alla tre tjänade miljoner på insiderinformationen som kom från Morgan Stanley. Ossian Hellers tjänade exempelvis 36 miljoner kronor på handel i tre bolag.

ANNONS

Stämningsansökan och förundersökningen som lämnades in till tingsrätten i dag består av cirka 6000 sidor.

Förundersökningen inleddes tidigt under 2007, samma år den 16 april greps Ossian Hellers och Andreas Hofmann.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS