OECD-länderna utpekas att stå för 60 procent av global uppvärmning. Nu hävdar forskare vid klimatcentret Cicero vid Oslo universitet att Asiens påverkan är större än vad tidigare framkommit.
Asiens klimat- påverkan större än trott
Mest läst i kategorin
I dag samlas världen i Bali för klimatmöte. Omkring 190 länder deltar i mötet som har beskrivits som en av de sista möjligheterna att hejda utsläppen av växthusgaser innan den globala uppvärmningen skenar.
Följderna är orkaner, värmeböljor, floder, ras, torka, våldsamma snöoväder och om stigande havsyta.
Den traditionella bilden är att OECD-länderna står för 60 procent av den globala uppvärmningen och u-länderna tar konsekvenserna. Siffran bygger på mängden koldioxid från fossila bränslen.
Nu har forskningschefen Jan S Fuglestvedt och hans kollegor vid klimatcentret Cicero gjort nya beräkningar som baserats på olika länders och regioners bidrag till uppvärmningen.
– Lägger man till ytterligare fem klimatgaser i beräkningen, reduceras OECD:s andel till strax under 40 procent. Och då är också koldioxidutsläppen från skogsavverkning inkluderat, uppger Jan S Fuglestvedt till nättidningen Forskning.no.
Enligt Cicero innebär det att Asiens andel dubblas från 13 till 26 procent. Länder med metanutsläpp, till exempel från risfält och skogsavverkning har fått en större betydelse när alla faktorer har tagits med.
Klimatcentret presenterar sin forskningsrapport på Bali.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.