Realtid

Anna O Lindgren – vd för Tasteline

administrator
administrator
Uppdaterad: 15 nov. 2006Publicerad: 15 nov. 2006

Tastelines grundare och vd Anna Omstedt Lindgren berättar om it-yran, katastrofåren när alla samarbetspartners gick omkull och vändningen innan uppköpet från SvD. "Länge tyckte jag att Tasteline var som ett litet kårprojekt på Handels", säger hon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tasteline.com:s vd Anna Omstedt Lindgren tar emot Realtid.se i Svenska Dagbladets lokaler i centrala Stockholm.

– Det är ovant att sitta i så ordnade lokaler. Ett tag hade vi inte råd med städerska så då fick vi hjälpas åt med att tömma soporna. Här försökte vi spika upp tavlor själva men blev tillsagda att det ”närservice fixar det”, säger Anna Omstedt Lindgren.

Entreprenörsföretaget Tastelines historia började 1999 med tre Handelshögskolestudenter mitt i it-yran. Anna Omstedt Lindgren hoppade på sina två killkompisars idé om receptkort. Kortföretaget köptes upp av Clearchannel och fick ett lån på 5 miljoner kronor samt annonsutrymme på 40 miljoner kronor på Clearchannels annonsplatser. Allt för att starta Tasteline på nätet.

– Det var helt galet! Vi var tre personer som blev helt nedringda, folk trodde vi var 50 personer i 50 länder, säger Anna Omstedt Lindgren och skrattar.

Tasteline lanserades i slutet av mars år 2000 och inte långt senare kom Catella och InterIkea in med riskkapital. Antalet anställda ökade till 21 personer och de tre före detta handelsstudenterna bestämde sig för att åka på en inspirationsresa till USA.

– I juni 2001 åkte vi för att träffa de amerikanska sajterna som vi beundrade så mycket. Det vi då insåg var att alla höll på att gå omkull.

Personerna bakom de amerikanska sajterna fick Anna och hennes två kolleger Anders Örbom och Andreas Lee att förstå att världen ännu inte var redo för satsningar på internet.

– De sa att vi kunde få köpa upp dem, men det kändes ju helt fel. Det var ju de som skulle vara intresserade av att köpa oss…

ANNONS

Något besvikna reste de tre it-entreprenörerna hem till investerarna och avstyrde den planerade internationella satsningen.

– Då inleddes en trist period. Vi hade pengar, men vi kunde inte satsa alls utan bara införa sparåtgärder.

I december 2002 satt Anna tillsammans med den dåvarande ordföranden i bolaget och diskuterade om de inte skulle ge upp. De hade gett allt i tre år.

– Vi sa det, att vi gör det. Men sedan vaknade jag upp dagen efter och kände bara att ”Nä, skulle Tasteline inte finnas kvar?”

Vart skulle då de 80.000 medlemmarna ta vägen istället?

– Det var otroligt många som berättade vad vi betydde för dem. Folk ringde in och sa att de levde efter våra menyer. Vi hade alltid många besökare och fick priser från Internetworld. Det var annonsörerna som inte hängde med.

Under 2003 kom så äntligen vändningen. Tasteline nådde break even och 2004 presenterade företaget en vinst.

Våren 2005 köpte SvD ut två av de tre grundarna. Anna blev kvar.

ANNONS

– Det är en kombination av vilja och krav. Dels är det spännande med SvD och Schibsted och nyttigt att vara del av en koncern efter entreprenörsracet. Dels var det ett önskemål om att jag skulle vara kvar, säger hon.

Även om Tasteline kommit långt så finns det fortfarande mycket kvar att göra.

– Vi ska fortsätta att växa, utbilda livsmedelsbranschen och annonsörerna om möjligheterna på nätet. Så har vi en del spännande sidoprojekt, vi fungerar ju fortfarande lite som ett nybygge.

Och potentialen på intäktssidan är stor, enligt Anna Omstedt Lindgren.

– Det saknas standards och även om vi tror att det är ett moget medium eftersom vi suttit med det i sju år så kallar annonsörerna fortfarande det för Nya medier. Vi måste förstå det och förklara vad nätet är.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS