Regeringen tänker öppna upp för ökad arbetskraftsinvandring. Ams varnar för att det kan göra det svårare för invandrare i Sverige att få jobb.
Ams och regeringen på kollisionskurs
Mest läst i kategorin
Regeringen planerar i vår att lägga fram en proposition som ska göra det lättare för företagen att rekrytera arbetskraft utanför EU. Avgörande för att få arbetstillstånd ska vara arbetsgivarens egen bedömning om det finns behov av att rekrytera personal utanför Sverige och EU. Arbetsmarknadsverkets (AMV) prövning om det redan finns personer i landet som kan ta jobbet avskaffas.
Nu varnar Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams), som är chefsmyndighet för AMV, för att detta kan försvåra för utrikesfödda i Sverige att få jobb. ”I dag tar arbetsgivarna inte tillvara kunskaperna hos den arbetskraft som redan har invandrat till landet”, står det i myndighetens remissvar. Om invandrarna skulle ha samma sysselsättningsgrad som inrikesfödda skulle det innebära 150 000 fler i jobb. Det finns alltså en stor potential av både låg- och högutbildade som bor i landet, påpekar Ams.
Myndigheten anser att det finns en risk för att arbetsgivarna underskattar utbudet av arbetskraft på hemmaplan och vill därför att arbetsförmedlingarna får en större roll i rekryteringsprocessen innan arbetskraftsinvandring blir aktuell.
Att bara annonsera ut den lediga platsen är inte tillräckligt för att se till att personer i Sverige och EU får företräde, enligt remissvaret.
Ams vill att arbetsgivare ska åläggas att göra en särskild överenskommelse med arbetsförmedlingen om att försöka rekrytera arbetskraft. Om arbetsförmedlingen inte lyckas hitta en lämplig person så ska arbetsgivaren kunna gå vidare med sin ansökan till Migrationsverket. En sådan ordning är, enligt Ams, en förutsättning för regeringens mål att minska utanförskapet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.