Amerikanska Legg Masons dotterbolag Brandywine gillar krediter i de perifera euroländerna.
Amerikansk förvaltare satsar på europeiska krediter
Mest läst i kategorin
Den amerikanska kreditmarknaden är övervärderad och riskpremien är för låg jämfört med risken investerarna tar. Den europeiska marknaden ser däremot betydligt billigare ut, säger Gary Herbert, portföljförvaltare på kapitalförvaltaren Legg Masons dotterbolag Brandywine Global, till Realtid.se.
De marknader som enligt bolaget har stor potential för närvarande är marknader som ofta benämns som ”peripherals”, alltså Spanien, Italien, Portugal och Irland. Även Storbritannien nämns som en attraktiv kredit- och high yield-marknad.
– Europeiska marknader ser från vårt perspektiv billigare ut och har i genomsnitt högre kreditkvalitet. Både ur en fundamental basis och en riskpremie-basis ser Europa mycket mer attraktivt ut och vi har allokerat där i stället för i USA, trots volatiliteten vi sett det senaste året, säger han.
Förklaringen till Philadelphiabaserade bolagets positiva syn på den europeiska marknaden är den skilda penningpolitiken jämfört med USA:s; minusräntor, billigare valuta som är ett resultat av penningpolitiken och ökat förtroende kan leda till reflation och en bättre tillväxtmiljö i Europa.
– Vår syn är väldigt enkel. Sannolikheten för högre avkastning är högre i Europa med tanke på vilket stadie de kvantitativa åtgärderna befinner sig i. QE ska troligtvis inte trappas ner förrän tredje kvartalet nästa år så ur en allokeringssynvinkel ser vi att Europa kommer att leverera bättre avkastning än USA, säger Herbert.
Exponeringen mot de traditionellt sätt säkrare länderna är något mer begränsad. Men en tillgångsklass i de perifera marknaderna där Brandywine har mycket kapital är krediter med bostadslån som underliggande tillgångar, eller så kallade residential mortgage-backed securities.
En av fonderna Herbert förvaltar har halva kapitalet investerat i liknande tillgångar, tillsammans med mezzanine-lån i Storbritannien. Andra strategier har bredare inriktningar mot investment grade och high yield-segmenten.
Några av tillgångsklasserna som nämns medför ganska höga risker så frågan är hur investerare ställer sig till investeringar i bostadslån i länder som genomgått stora problem sedan finanskrisen.
– Jag kan hålla med om att de låter som högriskplaceringar men vi är en värdebaserad investerare och strävar efter att köpa det som är billigt relativt dess inneboende värde. När vi köper dessa tillgångar gör vi alltid stresstester och vi anser att europeisk high yield och RMBS bär mindre risk med tanke på penningpolitiken jämfört med den i USA. Våra stresstester indikerar detta, säger Herbert.
Den optimistiska synen kan dock rubbas om två saker inträffar; den europeiska centralbankens kvantitativa åtgärder tar slut för tidigt och om det inte kommer en lösning på situationen i Grekland.
– Vi är fortfarande positiva trots en mindre bra tillväxt och återhämtning. Ironiskt nog är vi ganska pessimistiska över USA därför att det positiva är till viss mån inprisat i kreditmarknaderna.
Ett segment där Brandywine inte tagit större positioner är energi och råvaror. Oljeprisets ras påverkade en del amerikanska high yield-emittenter och detsamma hände inom tillväxtmarknaderna.
Därför intar förvaltaren en mer försiktig ställning i de sektorerna och inväntar tecken på en återhämtning först.
– Det är för tidigt att vara involverad i energi och tillväxtmarknader. Det som har begränsat det senare är Kinas tröga tillväxt och för oss har det lönat sig att begränsa exponeringen. Jag skulle inte vilja kalla oss pessimistiska men vi väntar på att priserna ska reflektera bristen på tillväxt i Kina fullt ut, avslutar Herbert.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.