Altor nosar på ett miljardklipp på DNB:s uppköp av Sbanken. Finansdepartementet har sagt ja.
Altor nära miljardklipp
Norges finansdepartement godkände storbanken DNB:s uppköp av sektorkollegan Sbanken på torsdagen, enligt ett pressmeddelande.
Det innebär att bara den norska konkurrensmyndigheten återstår att ge sitt medgivande för att affären ska kunna realiseras.
DNB:s bud har fått en acceptans på cirka 81,3 procent av aktierna och rösterna i Sbanken. Inräknat för DNB:s befintliga ägande av cirka 9,9 procent av Sbanken, har DNB ett totalt ägande motsvarande 91,2 procent av aktierna och rösterna i Sbanken.
Altor har varit största ägare med 25 procent aktierna. Det tog Skandia Liv 16 år att få upp värdet på den kontrollpost på 25 procent som Altor kontrollerat till 1,2 miljarder kronor. Nu, fem år senare betalar DNB drygt 2,7 miljarder för aktierna, en ökning på 125 procent för Altors del. Budet höjs i början av juni till 108,85 norska kronor för varje aktie i Sbanken, jämfört med det ursprungliga budet från i april på 103,85 norska kronor per aktie.
Skandia Liv lanserade Skandiabanken i Norge år 2000. År 2015 noterades banken på Oslobörsen, och ett halvår senare köpte Altor kontrollposten för 46 kronor styck, eller i nivå med introduktionspriset.
En annan av de större ägarna i Sbanken har varit Kim Wahl, som via Brunnudden Kapital och Strømstangen har haft aktier till ett värde av drygt 50 miljoner konor. Kim Wahl grundade 1989 Industrikapital, numera IK, tillsammans med Harald Mix och Björn Savén. IK var på den tiden något av en föregångare i branschen i Sverige. Både Mix och Kim Wahl har sedan dess lämnat IK för att bygga upp egna verksamheter.
Lannebo fonder var tidigare näst största ägare med 4,6 procent av aktierna, men sålde en del av innehavet i början på förra året och är numera fjärde största ägare med 3,9 procent av aktierna.
Sbanken, Norges största fristående online-bank, har en traditionell inriktning. Bolån är huvudprodukten, men banken har en rad produkter riktade till hushåll. Sbanken, som har 476 000 privatkunder, driver verksamheten utan kontor på en helt digital plattform, har under en lång rad år toppat rankingar av kundnöjdhet i sektorn.
Det har emellanåt spekulerats i ett uppköp av Sbanken, bland annat beroende på att Altor är huvudägare. Kombinationen av hög tillväxt och en helt digital verksamhet som lätt kan gå upp i storlek och har stadigt löpande intäkter har också lockat många investerare under en längre tid. Men spekulationerna har då främst handlat om icke-norska köpare som Avanza eller Nordnet, inte om den inhemska storbanken DNB.
Affären innebär att dominanten DNB bland annat ökar sin marknadsandel på bolån i Norge så har myndighetsgodkännande krävts. Betyget från många av Sbankens kunder har varit lågt att döma av reaktionerna på sociala medier, där många rasat mot att storbanken tar över uppstickaren, och sämre service och högre avgifter befaras.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Så får du makt över företagets likviditet
Datadrivna finansieringstjänster som gör vardagen enklare för dig som företagare.
Därför kan det löna sig att byta företagsabonnemang redan idag.
Här är lösningarna som gör skillnad på jobbet.
Har du rätt bilförsäkring?
Elbil, hybrid eller bränslebil? Vi försäkrar alla bilar och hjälper dig om något händer.