Peter Melbi kvar som ordförande i utökad Neonet-styrelse.
Ägarprövningen klar
Mest läst i kategorin
Efter att Nordic Capital beslutat att stycka Orc-koncernen och sälja ut fondkommisionären Neonet i november 2012 har Finansinspektionen gjort en ägarprövning som blev klar i förra veckan.
Därmen går Hay Tor (under ledning av John Ashdown, före detta managing partner på Goldman Sachs) in som ägare till 60 procent. Därefter följer KAS Bank som äger 20 procent, samt personalen med 5 procent. Nordic Capital kommer kvarstå med en ägarandel om 15 procent.
En delvis ny styrelse kommer att utses inom kort. John Ashdown, representant för huvudägaren Hay Tor Capital, tar en av platserna. Hay Tor kommer också att utse ytterligare två representanter och holländska KAS bank har en plats.
Peter Melbi är kvar som ordförande och även Stellan Abrahamsson. Stellan Abrahamsson kommer senast från Finansinspektionen där han varit ansvarig för övervakning.
I en bransch som är under hård press och tvingas till omstruktureringar ser Peter Melbi trots allt positivt på framtiden för Neonets del. Peter Melbi valdes in i styrelsen som ordförande i april 2012.
Peter Melbi har en lång karriär bakom sig i Stockholms finansvärld, som går tillbaka till börshuset under det glada 80-talet, via Nordiska fondkommission och senare som vd för Erik Penser fondkommission.
– Det vi ser nu är en tsunami av nya regelverk som leder branschen in i en negativ spiral, där kostnader för analys kapas, vilket leder till mindre intäkter som i sin tur tvingar fram ännu fler nedskärningar. Det ger en situation där intäkterna för analys sjunker ytterligare, ett fenomen vi kunnat se i exempelvis England där unbundlingen av tjänsten transaktion och analys gått ännu längre, säger Peter Melbi till Realtid.se.
Utöver nya regler för branschen finns också andra former av hot. Marknaden lider av ett förtroendeproblem efter de senaste finanskriserna. Det blir allt färre nyintroduktioner på börsen och antalet privata aktieägare minskar.
Tack vare de nya reglerna för ersättningar till investmentbanker från förvaltande enheter (CSA, se faktarura), kan en professionell exekvering skiljas från analys.
Detta innebär numera att en köpare av en viss mängd aktier, på uppdrag av till exempel fondandelsägare, kan placera köporder hos ett annat institut än de som gjort analysen för affären. Men ändå betala för analysen separat.
Detta skapar affärsmöjligheter för aktörer som Neonet.
– Den ökade transparensen gör att kunderna ställer högre krav på oss som leverantörer och cost plus som betalningsmodell blir allt mer efterfrågat. Det innebär att det krävs stor kunskap om exekvering och kostnader för handel i en fragmenterad aktiemarknad, säger Peter Melbi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.