Realtid

35-åringar stoppas vid krogdörren

administrator
administrator
Uppdaterad: 29 aug. 2005Publicerad: 29 aug. 2005

Åldersdiskriminering ger klirr i kassan. Sedan någon vecka tillbaka stoppar restaurang Deli bar och kök i Norrköping gäster som är 35 år och äldre i dörren. "Helgen har varit rekordbra. Vi har aldrig tidigare haft så många gäster", säger Johannes Kaya, restaurangchef.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är du 35 år fyllda och planerar en utekväll i Norrköping, undvik Restaurang Deli bar och kök.

Sedan ett par dagar tillbaka kräver restaurangen nämligen att gäster som ser ut att ha fyllt 35 år visar legitimation. När klockan slagit 22.30 ska det vara gubb- och tantfritt.

28-årige restaurangchefen Johannes Kaya säger att den nya policyn har varit framgångsrik.

– Lokal-tv och en rad tidningar har varit här och intervjuat oss, och så många gäster som vi hade i fredags och lördags har vi aldrig haft förut, säger han.

Men Susanne Åkesson på Byrån mot diskriminering är inte lika positiv. Dessvärre har hon tvingats konstatera att restaurangens policy är fullt laglig.

– Däremot har Sverige skrivit på ett EU-direktiv som säger att vi måste införa en lag mot åldersdiskriminering senast nästa år, säger Susanne Åkesson till Corren.se.

Anledningen till att Deli bar och kök infört 35-årsgräns har varken med rynk- eller hipp-faktorer att göra.

– När vi haft problem som tvingat oss att kalla på polis har det handlat om folk som är 35 år och äldre. De dricker sig fullast, stjäl askkoppar och ljusstakar och går och omkring och babblar och har sig. De yngre sitter och umgås vid sina bord och är lugna och trevliga. Dessutom är alla vi som jobbar på Deli bar och kök unga, och vi tycker om att jobba med yngre människor.

ANNONS

Kan du inte förstå att det här kan uppfattas som diskriminering?

– Nej, det kan jag inte. Det är inte mer diskriminering än när ungdomar som är yngre än 18 inte får komma in på krogen, säger Johannes Kaya.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS