Bluffsamtal via Spoofing stoppas med nya åtgärder

Taggar i artikeln

Spoofing Telia
Publicerad
Uppdaterad

För att bekämpa bedrägerisamtal via spoofing blockerar Telia, tillsammans med övriga operatörer, fasta svenska nummer som ringer från utlandet från i dag, den 5 december. Telia blir samtidigt först i Sverige med en teknisk lösning för att även spärra ”spoofade” mobilnummer.

Realtid.se

Bedrägerisamtal orsakar betydande skador i Sverige och påverkar både privatpersoner och företag ekonomiskt. Telia stoppar redan miljontals bluffsamtal varje år, så kallade Wangiri, där folk luras att ringa tillbaka till okända utländska nummer. Men bedragare har fler metoder som behöver bekämpas, särskilt Spoofing – en metod som gör det möjligt för bedragare att dölja sitt riktiga nummer med ett annat.

För att bekämpa Spoofing blockeras alla samtal från utlandet med svenska fasta nummer med start den 5 december 2023, en branschåtgärd rekommenderad av PTS, Post- och Telestyrelsen. Samtidigt är Telia först i Sverige med att även införa blockering av ”spoofade” svenska mobilnummer. Initialt gäller Telias mobilnummer, och på sikt genom branschsamverkan kommer det att gälla alla nummer.

– Blockeringen är en del av en bredare nationell strategi att bekämpa bedrägeri och ett viktigt steg i att förhindra att kriminella når fram. Det känns bra och viktigt att vi på Telia redan nu kan förstärka den insatsen genom att även blockera svenska mobilnummer som vi kan verifiera har utsatts för Spoofing. Vi startar med vår nummerbas, och jobbar för att snart kunna inkludera alla operatörer och därmed alla mobilnummer från Sverige, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate i en skriftlig kommentar.

Annons

Varje månad tar Telias nät emot cirka 15 miljoner samtal från utlandet. Av dessa kommer cirka 3 miljoner in som svenska fasta nummer och kommer enligt den nya åtgärden att blockeras. För att även förhindra ”spoofade” mobilsamtal från utlandet har Telia utvecklat en ny teknisk lösning som gör det möjligt att identifiera om samtalet från det svenska mobilnumret verkligen ska ringa in från utlandet. Det genom att anonymt kontrollera om det inringande numret redan befinner sig i Sverige. Identifieras en dubblett av numret i Telias nät blockeras det falska internationella samtalet.

Annons