Peder Pråhl och Björn Nilsson.
Riskkapital

Björn Nilsson lämnar Triton

Björn Nilsson, 54 år,  är inte längre partner i riskkapitalbolaget Triton. Han har inte heller kvar några investeringar i Tritons fonder. Peder Pråhl, 54 år, är kvar som partner och fortsätter som ordförande i samtliga Tritons investeringskommittéer.

Uppdaterad 2018-12-18
Publicerad 2018-12-18

Triton har inte en direkt partnerstruktur på samma sätt som EQT. I stället har Triton ett flertal rådgivningsbolag som ger instruktioner till de olika fonderna. Triton har i dagsläget 37 portföljbolag. Sedan 1997 har Triton startat åtta fonder med ett samlat kapital på 8,7 miljarder euro. 

Den senaste riskkapitalfonden från 2013 förfogar över 3,3 miljarder euro. Den nya kreditfonden har ett kapital om 500 miljoner euro. 

Triton har åtta kontor, bland annat i Stockholm, London, Frankfurt, Jersey, Luxemburg och Shanghai. Nästa år öppnas ett kontor i Milano och eventuellt ett i Amsterdam.

Triton har 300 anställda, varav 70 i investeringsorganisationen.

Peder Pråhl startade Triton 1997 och Björn Nilsson anslöt 1999. De brukar båda framställas som grundarna av Triton. De har varit
riskkapitalbolagets ansikten utåt. I investeringskommittén för riskkapital har de arbetat tillsammans med Martin Huth, Hans Maret., Claus von Hermann och Thomas Hofvenstam.

Peder Pråhl har inte  bott i Sverige sedan han var 17 år gammal och är för närvarande bosatt i Storbritannien. Han har en Master of Business från Wharton Business School.  

Han var tidigare partner på det brittiska riskkapitalbolaget Doughty Hanson, dessförinnan arbetade han på investmentbanken Morgan Stanley. 

Björn Nilsson har bland annat en bakgrund från banken Chase Manhattan.

Peder Pråhl listades nyligen som en av de 50 mest inflytelserika riskkapitalister i Europa av tidskrifterna Financial News och Private Equity News. Tritons utköpsfonder har nyligen seglat upp som de mest högavkastande bland nordiska fonder, enligt analysbolaget Preqin.

Platsannonser