Bank & FintechKrönika För dig som prenumerant

Bankchefernas piruetter – det de har betalt för att INTE berätta

”När man lyssnar på Swedbanks vd Jens Henriksson, som utfrågades i Aktuellt på måndagen, om bankernas stigande räntenetton får man kasta om ordningen i Stenmarks citat;  ”Hä löns int begrip den som int kan förklar’”. Det skriver Realtids Per Lindvall. Foto (bakgrundsbild): TT
Publicerad
Uppdaterad
”Hä löns int ́ förklar ́ för den som int ́ begrip” är ett klassiskt universellt tillämpbart uttalande från filosofen Ingemar Stenmark. Men när man lyssnar på Swedbanks vd Jens Henriksson, som utfrågades i Aktuellt på måndagen, om bankernas stigande räntenetton får man nog kasta om ordningen i Stenmarks citat;  ”Hä löns int begrip den som int kan förklar’”.  När företrädare för de andra svenska storbankerna ska förklara samma sak, räntenettots plötsligt stigande utveckling, har de också fallit in i den nya ordningen för det obegripliga. Det skriver Realtids Per Lindvall.

Per Lindvall

Det är möjligt att Henriksson & co har haft flera mediatränare än Stenmark när de ska framföra sina piruetter. En som kan ha klivit över från andra sidan är den amerikanska författaren Upton Sinclair. Hans klassiska citat; (i modern tappning) ”Det är omöjligt att förklara för den, vars lön beror på att hen inte ska förstå” håller helt klart Stenmarks klass. Men även här har det skett en omkastning till; ”Det är omöjligt att förstå den vars lön beror på att han inte ska förklara”.

Det som står i centrum för bankernas obegripligheter är deras förklaring för det som de ibland benämner ”sparprodukten” inlåning. Det är här de gör rejäla övertramp och upphäver den dubbla bokföringens grundsats för hur en balansräkning, och i synnerhet bankernas balansräkning, ser ut och fungerar.

tests

00000000

000000

000000

000000

Har du redan ett konto.

Teckna premiumabonnemang

Månad
299
kronor per månad

Ex moms
Registrera med företagsmejl

Mest populär
Helår
274
kronor per månad

Betala 3 289 kr per år
och spara 299 kr

Team

Medlemskap till hela företaget.
Få upp till 50% rabatt>>

Det här får du som medlem

  • Tillgång till allt vårt Premium-innehåll på Realtid.
  • Nyheter, analyser, granskningar och reportage för beslutsfattare.
  • Krönikor, och analyser från ledande profiler.
  • Bli en del av vår community.

Så här fungerar Premium

  • Betala per månad eller år.
  • Säg upp enkelt när du vill.
  • Välj mellan kort, Klarna eller företagsfaktura som betalningsalternativ.
  • Läs fullständiga villkor här.

Frågor?

Annons