Finans Nyhet

Astra-aktieägare förlorade miljarder

Publicerad

Läkemedelsbolaget Astras aktieägare har förlorat mycket pengar på ett avtal med Merck 1998 och på fusionen med Zeneca 1999 enligt Aktiespararna.

Organisationen hävdar att det nya Merckavtalet blev oerhört kostsamt för Astra och att bolaget tvingades dra det kortaste strået när villkoren för fusionen med Zeneca förhandlades fram.

Affärsjuristen Anders Thomasson som på Aktiespararnas uppdrag gjort granskningen hävdar att det omförhandlade Merckavtalet inneburit ökade kostnader för Astra på cirka 5,8 miljarder kronor per år jämfört med det gamla avtalet.

Hans utvärdering av fusionsvillkoren visar också att fusionspartnern Zeneca värderades orimligt högt. Den värderingen ledde till att Astras aktieägare bara fick 46,5 procent av det nya sammanslagna bolaget.

Annons

Det hade enligt Anders Thomassons värdering varit rimligt om Astras aktieägare i stället hade fått 50-60 procent av det nya bolaget.

Skillnaden motsvarar 50-80 miljarder kronor enligt Thomasson.

Aktiespararna lägger skulden på storägaren Investors dåvarande styrelseordförande Percy Barnevik, Astras dåvarande vd Håkan Mogren och Astras styrelse.

Annons

Fusionen mellan Astra och Zeneca är den största företagsaffären hittills i Sverige.

Vi måste ställa större krav på alla välbetalda styrelser. Storaffärer måste granskas grundligare så att det går att ifrågasätta vd och styrelsers motiv. Då kan fler katastrofala storaffärer undvikas, säger Aktiespararnas vd Lars-Erik Forsgårdh.

TT

Annons
Annons