Finans Nyhet

Anders Lindberg om storfusionen: “Det är en kvalitetsstämpel på JKL”

Taggar i artikeln

CNC JKL
En nöjd Anders Lindberg ser bara fördelar för JKL:s svenska kunder med den stora byråfusionen med New York-baserade Kekst.
Publicerad

Kommunikationsbyrån JKL växer ytterligare genom en fusion med New York-baserade Kekst. För Realtid berättar JKL:s grundare Anders Lindberg hur han ser på sammanslagningen med byrån som arbetat med finansiell kommunikation och storaffärer på Wall Street ända sedan det legendariska utköpet av RJR Nabisco på 1980-talet.

Kommunikationsbyrån CNC/JKL går ihop med den New York-baserade globala kommunikationsbyrån Kekst. Storaffären offentliggjordes under tisdagen. Både CNC/JKL och Kekst ingår i det globala franska byrånätverket byrånätverket Publicis Group, som är noterat på Parisbörsen.

Som Realtid.se tidigare rapporterat om fusionen kommer JKL dock att behålla sitt väl inarbetade varumärke och namn i Sverige, men internationellt vara känt som Kekst CNC.

JKL har under en lång rad år varit en av de tyngsta aktörerna bland svenska pr- och pa-byråer och när det kommer till finansiell kommunikation. Byrån har på senare år varit med om flera byråfusioner, varav de två senaste är den med tyska CNC under fjolåret och så nu senast den med amerikanska Kekst.

Annons

JKL:s grundades 1985 av Bo Jansson, Anders Kempe och Anders Lindberg, därav namnet som kommer från de tre grundarnas initialer i efternamnet. Men Kekst har varit verksamma längre än så. Byrån grundades 1970 av Wall Streets egen pr-legendar Gershon Kekst.

Anders Lindberg är fortfarande verksam i byrån som partner med bas på Stockholmskontoret. För Realtid.se berättar han om fusionen med Kekst.

Hur ser du på sammanslagningen?

Annons

– Det är en stor kvalitetsstämpling av JKL och det kommer bli spännande att vara en del av samma företag som Kekst, men också sedan tidigare CNC, säger JKL:s partner och medgrundare Anders Lindberg, till Realtid.se

Den New York-baserade, men numera internationella, kommunikationsbyrån Kekst kan i det närmaste beskrivas som en mångårig legendarisk aktör i finansbranschen, inte minst i ekosystemet kopplat till Wall Street, när det kommer till olika former av finansiell information.

Det är en fullservicebyrå i finansiell kommunikation och corporate-tjänster. Byrån erbjuder tjänster kopplade till bland annat M&A-affärer, börsnoteringar, bolagsstyrning, investeringar i riskkapitalfonder, krishantering, omstruktureringar, investerarrelationer, alternativa investeringar, aktieägaraktivism och fientliga övertaganden.

Annons

– Kekst är ett speciellt företag i vår sektor som delvis har definierat branschen. De var med redan i de stora 80-talsaffärerna i USA som utköpet av RJR Nabisco och andra liknande affärer. De har historiskt sett också arbetat väldigt nära de stora investmentbankerna och affärsjuridiska advokatbyråerna i New York.

Vad betyder fusionen för JKL:s svenska kunder?

– Det kommer inte innebära någon stor dramatik för våra svenska kunder, men det betyder framförallt två saker. Dels ökar vi vår konkurrenskraft när det kommer till att vinna stora internationella affärer på det finansiella området, och dels vässar vi vårt rekryteringserbjudande ytterligare genom att erbjuda möjligheter att delvis ha en karriär på Wall Street eller i London eller i någon av de andra städerna där vi bedriver verksamhet.

– Lyckas vi med sådana rekryteringar kommer det naturligtvis stärka vår kompetens ytterligare, vilket alla våra kunder kommer kunna dra nytta av, säger han.

– Det är sammanfattningsvis ingen revolution för JKL, men vi lägger till de här aspekterna.

Kommer Keksts kompetens inom finansiell kommunikation tillgodogöras er på JKL på något sätt?

– Det kommer vara ett stort och reellt kunskapsutbyte redan från början. Redan med start idag har vi en gemensam webbsajt och ett gemensam intranät. Vi är också redan igång med överföring av personer mellan våra olika kontor och har planer för det. Där kommer det märkas först och snabbast.

Får du någon ny roll i den nya byrån eller fortsätter du som vanligt?

–Nej, det fortsätter som vanligt i partnerkretsen som är engagerad här i Stockholm. Det roliga är också att Göran Persson kommer ingå i den internationella advisory boarden.

Ett gemensamt nyinrättat advisory board kopplad till den nya byrån har presenterats tillsammans med storaffären. Där kommer en handfull internationellt kända och tunga namn ingå. Svensk medlem i rådgivargruppen blir den tidigare statsministern Göran Persson, som idag delvis är verksam som rådgivare på JKL i Stockholm.

Vad blir Göran Perssons roll där?

– Det här är en grupp personer som ska användas internt för att hjälpa till med analys och ideér, men också externt för att öppna dörrar, säger Anders Lindberg och fortsätter:

– Det är många i Sverige som inte har riktigt klart för sig vilket enormt internationellt nätverk Göran Persson har. Han är välkänd och uppskattad som föredragshållare globalt från sin tid som statsråd och statsminister. Men också under sin tid som rådgivare så har han byggt upp ett fantastiskt kontaktnät.

Bland övriga namn i rådgivargruppen återfinns Matthew Westerman. Han är är en av grundarna av MW&L Capital Partners och har tidigare haft tunga chefspositioner på Goldman Sachs, HSBC och Rothschild & Co. Där återfinns också Wolfgang Ischinger som tidigare varit Tysklands ambassadör i Washington och London, och numera är ordförande för München Security Conference.

Kommer någon från Stockholmskontoret åka över till New York och Wall Street?

– Ja, det kommer det vara, men jag kan inte ge dig några namn. Vi har redan ett utbyte med London sedan länge. Det är något som våra medarbetare uppskattar mycket att ha som möjlighet.

Annons