AMF, BRA
Finans

AMF siktar högt – investerar i BRA

AMF investerar 200 miljoner kronor i flygbolaget BRA.

Publicerad 2021-10-15

Investeringen sker i samband med en nyemission som syftar till att finansiera BRA:s fortsatta tillväxt, och arbetet med att göra bolaget till ett av världens första flygbolag som når netto-noll utsläpp. Det framgår av ett pressmeddelande.

BRA arbetar med att öka andelen bioflygbränsle vid sina flygningar. Bolagets ambitioner inom elflyg är också mycket höga, och målsättningen är att bolaget ska vara helt fosilfritt redan 2030

– Vi ser det här som en spännande möjlighet att investera i viktig svensk infrastruktur, och i ett bolag med en mycket ambitiös tillväxt- och hållbarhetsagenda. Strävan efter att snabbt bli klimatneutrala är en viktig pusselbit för kommersiell framgång i en bransch som traditionellt uppfattas stå för förhållandevis stora utsläpp. Vi tror att det här har potential att bli en bra affär för våra sparare, och ser fram emot att som aktiva ägare följa BRAs fortsatta utveckling, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF i en skriftlig kommentar.

Före nedstängningen i samband med pandemin trafikerade BRA 27 svenska flyglinjer, och hade runt två miljoner passagerare årligen. BRA har efter återstarten i maj 2021 öppnat 16 inrikeslinjer, som trafikeras med moderna klimateffektiva regionalflygplan.

– Den här typen av investeringar breddar vår portfölj och sprider våra risker, samtidigt som det stärker våra möjligheter att ge våra pensionssparare en bra avkastning över tid, säger Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef AMF i sin presskommentar.

Platsannonser

Logga in