Allt fler uppsagda tjänstemän väljer studier

Taggar i artikeln

TRR Trygghetsrådet
Publicerad
Uppdaterad

Dubbelt så många uppsagda tjänstemän väljer idag att studera jämfört med för fem år sedan. Det visar ny statistik från TRR, omställningsorganisationen för tjänstemän i privat sektor. Det mesta tyder också på att ett nytt yrke väntar för de studerande – en klar majoritet väljer nämligen att omskola sig.

Realtid.se

Under 2022 har  7223 uppsagda tjänstemän som varit inskrivna hos TRR hittat en ny lösning i form av arbete, studier eller starta eget företag. Av dessa har 8 procent valt att studera. Det är en fördubbling jämfört med hur det såg ut för fem år sedan. 2017 valde 3,6 procent av de tjänstemän som fått ny positiv lösning att studera. Totalt har 5 162 tjänstemän i privat sektor som varit hos TRR börjat studera de senaste fem åren. Det framgår av ett pressmeddelande.

Totalt 603 uppsagda tjänstemän har under 2022 valt att studera och det är kvinnorna som visat störst intresse. Av de som började plugga under 2022 är 64 procent kvinnor och 36 procent män. Det är allra vanligast att studera vidare inom åldersspannet 40-59 år där 71 procent av de som väljer studier finns.

En övervägande andel av de uppsagda tjänstemän som studerar vidare väljer att omskola sig helt. 71 procent väljer så kallad reskill, det vill säga utbildning till ett helt nytt yrke. 29 procent väljer i stället upskill, vilket innebär att man studerar ämnen inom sitt befintliga yrkesområde.

Annons

 

Annons