Alla svenska ungdomar kan bli miljonärer

Taggar i artikeln

Debatt Per H Börjesson Spiltan
Helena Svensson, kommunikatör för Spiltan Invest och ansvarig för sparklubben.se och Per H Börjesson, vd för Spiltan Invest.
Publicerad
Uppdaterad

Svenska ungdomar måste bli bättre på att sköta sin ekonomi. Grundskolans utbildning i privatekonomi måste stärkas så att ungdomar undviker skuldfällor och i stället får upp ögonen för de stora vinster ett långsiktigt sparande kan ge. Med stigande räntor, inflation och rapporter om ungas ökande skuldsättning hos Kronofogden är frågan högaktuell. Samtidigt behöver svenska staten införa en åldersgräns på sms-lån och se över lotteriverksamheten. Det skriver Per H Börjesson, vd för Spiltan Invest och Helena Svensson, kommunikatör för Spiltan Invest och ansvarig för sparklubben.se.

 

Realtid.se

När räntorna stiger är risken stor att allt fler personer fastnar i skuldfällor. Inte minst befinner sig yngre personer i en riskzon. Redan i november rapporterade Kronofogden att skuldbeloppet för de mellan 18 och 25 år har ökat med 410 miljoner – från 1,15 miljarder till 1,56 miljarder. Antalet unga skuldsatta har minskat, men den sammanlagda skulden är större än någonsin. Ökningen har i första hand skett under de senaste fem åren. SCB rapporterar dessutom att ungefär var femte vuxen person inte klarar av en oväntad utgift på 12 000 kronor. För att undvika att fler personer hamnar i skuldfällor krävs krafttag.

Stärk utbildningen kring sparande och investeringar i läroplanen

Regeringens Tidöavtal slår fast att man avser reformera skolans läro- och kursplaner med ökat fokus på ämneskunskaper. I detta arbete bör man höja ambitionerna kring undervisning om privatekonomi, sparande och investeringar. Vi lever i en alltmer komplex verklighet där unga inte alltid får den guidning de behöver i dessa frågor hemifrån. Ska vi minska klyftorna och säkra en trygg framtid för alla måste vi minska kunskapsgapet och visa på vikten av ett långsiktigt sparande och kloka investeringar.

Annons

Spiltan Invest erbjuder boken ”Så här blir du miljonär i hängmattan” för landets alla gymnasieskolor. Under 2022 beställdes över 40 000 exemplar – ett otroligt gensvar som vittnar om att dagens skola inte själva verkar ha resurser att möta ungdomarnas stora kunskapsbehov.
Det är bra för hela samhället om fler har kapital och om kapitalet är mer jämlikt fördelat – något även FN lyfter fram i sina globala mål. Det handlar inte bara om att lyfta människor ur fattigdom – fler måste också kunna bygga ett eget trygghetskapital. Vägen dit går genom utbildning och jobb men vi behöver också kunskap om hur man balanserar inkomster, utgifter, sparande och investeringar på ett klokt sätt.

Förbjud sms-lån för alla under 20 år
En 18-åring saknar kredithistorik och därmed är det ofta fritt fram att ta snabblån med rena ockerräntor. De flesta 18-åringar har inte börjat jobba och de riskerar att fort hamna snett, alldeles i början av livet. Ett högt konsumtionstryck, parat med dessa lättillgängliga lån är en livsfarlig kombination för en ung vuxen som kanske knappt vet vad ”ränta” eller ”uppläggningsavgift” är. En 18-åring får inte handla på Systembolaget, men hen får sätta sig i skuld, kanske för livet. Hos Kronofogden står högkostnadskrediter, tillsammans med övriga lån, telekom och näthandel, för cirka 75 procent av alla inkomna mål som rör betalningsföreläggande för unga mellan 18 och 25 år. För att minska skadeverkningarna bör branschen upphöra med att bevilja dessa lån till unga. Om så inte sker frivilligt bör lagstiftarna agera skyndsamt för ett förbud mot snabblån till ungdomar under 20 år.

Varningstext och extraskatt på alla lotter
Vi har varningstext på cigaretter, snus och alkohol, men inte på lotter. Detta trots att risken att förlora de satsade pengarna är oerhört hög och sannolikheten att få sju rätt på Lotto är 1 på 6,7 miljoner. Spel och lotterier bör därför förses med varningstexter som tydligt anger hur stor andel av intäkterna som går till lotteriägaren och hur liten sannolikhet det är att vinna stort. Dessutom bör alla lotterier och spel belastas med en extraskatt. Under de 25 år som Svenska Spel funnits har de – eller snarare alla spelande kunder – bidragit med över 100 miljarder till statskassan. Belastar man alla typer av lotter som säljs i Sverige med en extraskatt bör inte statens intäkter minska, även om det blir färre som spelar när de inser hur liten chansen är att vinna.

Annons

Många tror att enda chansen att skrapa ihop ett eget kapital är via lotter. Nästan en miljon svenskar köper Postkodlotter varje månad. Skulle dessa personer i stället lägga de 170 kronorna på börsen varje månad skulle de bli miljonärer på 40 år, om de får en årlig avkastning om tio procent. Med ett eget kapital kan du stödja de välgörande ändamål du själv önskar, starta företag eller leva ut andra drömmar.

Problemet är att tröskeln att våga börja spara är oerhört hög för många. Det är dock tragiskt att många i Sverige känner att lotter är deras enda hopp. Vi vill sprida budskapet om att alla svenskar kan bli miljonärer, och att det i allra högsta grad gäller ungdomar.

Vi brukar förespråka följande fyra enkla principer:

Annons

• Ha lägre kostnader än intäkter, varje månad

• Betala 10 procent till dig själv direkt när du fått lön

• Sätt pengarna i ett långsiktigt sparande, där du köper och behåller aktier eller aktiefonder

• Se till att ha låga avgifter i ditt sparande

Men enbart dessa råd räcker inte, utan det behövs förändringar på samhällsnivå för att få ett verkligt rikare Sverige. Om svenska politiker skulle införa de tre åtgärderna som vi beskriver ovan skulle vi kunna komma en bra bit på vägen.

Per H Börjesson
Vd Spiltan Invest och författare till bland annat ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”

Helena Svensson
Kommunikatör Spiltan Invest och ansvarig för sparklubben.se

Annons