Karriär & ledarskapNyhet

Aktiesatsning lockar tidningsveteran

Publicerad
Uppdaterad

Affärsvärlden tappar sin profilerade redaktionschef och tidigare chefredaktör Göran Lind, som istället går till Aktiespararna. Där ska han hjälpa organisationen att ta upp kampen mot bland annat Realtid.

Anders Frick

Hallå där Göran – vad fick dig att lämna Affärsvärlden?
– Jag lockades av att Aktiespararna gör en stor satsning på redaktionen. Det handlar i korthet om att anställa journalister, skapa en helt ny nyhetssajt och utveckla magasinet Aktiespararen som går ut till organisationens 70 000 medlemmar.

Vad ska du mer konkret göra på Aktiespararna?
– Jag ska leda det redaktionella arbetet. I ett första skede handlar det om att anställa personal. Vi har rekryterat Elin Hanspers, idag webbredaktör på Affärsvärlden och Eric Emanuelsson, nyhetschef på Expressen. Vi håller också på att knyta till oss ett antal mer regelbundna frilansare och det kan fler rekryteringar senare i år. I ett nästa skede handlar det om att utveckla journalistiken i främst tre områden: grävjobb/opinion, folkbildning inom sparande och aktie/börstips.

Vad har varit mest givande på Affärsvärlden?
– Affärsvärlden har väldigt trevliga och kunniga medarbetare som man lär sig mycket av. Det finns också en väldigt stark kultur och tradition på tidningen, den programförklaring som den första chefredaktören skrev 1901 hade kunnat vara skriven idag.

Annons

Vad blir den största skillnaden mellan dessa två arbetsplatser?
– Affärsvärlden är ju en nischad produkt. Aktiespararen är en mycket större tidning, vilket innebär att man måste nå både personer som just börjat spara på börsen och de med proffskunskaper inom aktiesparande och ekonomi.

Vad säger du om börsklimatet just nu – vilka är dina hetaste tips och trendspaningar?
– Kortsiktigt vet jag lika lite som någon annan vilken riktning börsen tar. På längre sikt, säg fem år och längre, är det nog ett bra investeringstillfälle. Förutsatt att man inte tror på ett atombombskrig eller någon annan megakatastrof kommer börsbolag generellt vara mer värda i framtiden än idag, genom fortsatt teknikutveckling, effektiviseringar etc. Räntorna lär också långsiktigt bli låga eftersom en åldrande befolkning i västvärlden sparar allt mer. Jag skulle satsa på spridning i bra värdebolag, genom en investmentbolagsfond eller direkt i till exempel Investor.

 

Annons
Annons