Realtid

7,1 procent från kollaps – EQT:s bud på Fortnox på skör tråd

fortnox
EQT, med grundaren Conni Jonsson som styrelseordförande, kanske inte kommer lyckas kamma hem affären med Fortnox. (Foto: Johan Nilsson/TT/EQT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 03 juni 2025Publicerad: 03 juni 2025

EQT:s bud på Fortnox hotas av ett nej från tunga ägare. Med bara 7,1 procent kvar till målet på 90 procent kan varje nej avgöra ödet för affären på 55 miljarder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

7,1 procent. Det är marginalen som just nu skiljer EQT:s (börskurs EQT) uppköpsambitioner från total kollaps.

Pensionsjätten AMF:s och fondförvaltaren Lannebos nobb på budet på 90 kronor per aktie i Fortnox (börskurs Fortnox) har skapat en dominoeffekt som hotar hela affären på 55 miljarder kronor.

Missa inte: EQT vill plocka Fortnox från börsen – mitt i vd-vakuum. Realtid

Budet från EQT och huvudägaren Olof Hallrup kräver att minst 90 procent accepterar.

AMF: ”Tillväxtcase”

Men med AMF:s 5,76 procent och Lannebos 1,44 procent som redan står utanför, räcker det med att ytterligare någon storägare säger nej för att hela konstruktionen ska rasa.

”Vi köpte så sent som i februari när aktien stod i 72 kronor, och lite mer på 65 kronor. Det här är ett tillväxtcase som vi tror har stor potential framöver”, säger Anders Oscarsson, aktiechef på AMF, till EFN.

fortnox
Fortnox styrelseordförande Olof Hallrup har tidigare sagt blankt nej till tidigare uppköpsförsök. (Foto: Fortnox)
ANNONS

AMF:s motstånd grundar sig inte bara i ekonomiska kalkyler. Oscarsson beskriver EQT som ”principfasta” och kallar deras inställning för ”lätt snål”.

Särskilt irriterande verkar ha varit budgivarnas besked om att det bara fanns ”ett last and final-erbjudande” utan utrymme för förhandling.

ANNONS

Ta inget för givet

Samtidigt håller EQT fast vid sin linje.

”Vi är av den bestämda uppfattningen att det är ett attraktivt erbjudande som värderar bolaget till mycket höga multiplar”, säger Ali Farahani, partner och investeringsrådgivare på EQT, till Affärsvärlden.

Kvar på börsen eller inte? Budstriden tätnar i Fortnox

Fortnox börsresa har varit enastående.

Siffrorna ger viss substans åt EQT:s argument. Till budkursen värderas Fortnox till 25,2 gånger omsättningen och 57,6 gånger rörelsevinsten, enligt Affärsvärldens analys.

Det är nivåer som historiskt sett ligger i linje med bolagets genomsnittliga värdering det senaste decenniet.

ANNONS

Men marknaden för svensk mjukvara har lärt sig att inte ta något för givet.

Splittring skapar osäkerhet

När liknande bud fallit tidigare – som på Karnov (börskurs Karnov Group), Carasent och Codemill (börskurs Codemill) – har aktierna ibland presterat betydligt bättre efteråt.

Karnovs aktie har stigit 45 procent sedan det misslyckade budet i maj 2024, medan Carasent klättrat 90 procent, skriver Affärsvärlden.

Läs även: EQT cashar in efter sjufaldig tillväxt. Realtid

Nu visar sig ägarna vara djupt splittrade. Swedbank (börskurs Swedbank) Robur, som kontrollerar 4,8 procent av aktierna, meddelar att de ”avser tacka ja till budet”, skriver Dagens Industri.

Största osäkerhetsfaktorn

Privatägaren Klas Bengtsson har indikerat att han också tänker acceptera, medan Folksam sålt ”merparten” av sitt innehav – troligen för att ta hem vinsten.

ANNONS

Den största osäkerhetsfaktorn är Vor Capital, som med sina 4,99 procent är tredje största ägare.

Denna internationella aktör har ännu inte avslöjat sina planer, trots att acceptfristen löper ut redan den 10 juni.

Nya vd:n för EQT:s storsatsning berättar: ”Ska trippla omsättningen”

Claus Thorsgaard hjälper kvalificerade byggbolag och hantverkare att digitalisera.

Spelreglerna sätter gränser

För EQT finns inga enkla utvägar. Enligt takeover-reglerna kan det inte komma ett högre bud från Hallrup och EQT, skriver Affärsvärlden.

Hallrup och EQT har dessutom bundit sig genom ett exklusivitetsavtal som stänger dörren för konkurrerande bud från andra aktörer, enligt samma källa.

Missa inte: Franzén tar över EQT: ”Enorma möjligheter”. Realtid

Det lämnar två alternativ: antingen når de 90-procentsgränsen, eller så kan de välja att förklara budet ovillkorat och nöja sig med den andel aktier de faktiskt får in.

ANNONS

Det senare skulle innebära att Fortnox förblir börsnoterat, men med EQT som betydande delägare.

Minsta marginal kan bli avgörande

För investerare som tror på Fortnox långsiktiga potential kan ett eventuellt budmisslyckande paradoxalt nog bli en möjlighet.

Historien visar att bolag som klarat sig undan uppköp ibland belönas hårt av marknaden – inte minst om de, som i Fortnox fall, samtidigt får tillsätta en permanent vd och klara ut bolagsstyrningen.

7,1 procent. I en värld av miljardbud kan de minsta marginalerna avgöra de största affärerna.

EQT och Nordic Capital ser inflödet växa: ”Omsvängning på gång”

Medan USA förlorar mark på den globala investeringskartan, stärker Europa sitt grepp om riskkapitalet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS