Annons

Annons

Sitewide generic

Välkommen till Sveriges vingata

Vinprofilen Johan Magnusson har lämnat Carl Jan och öppnat en ny vinkällare.

Under 11 år arbetade Johan Magnusson som sommelier på Carl Jans vinkällare Grappe. Nu har han valt att starta eget – Magnusson Fine Wine.

Den 7 mars var det invigning och redan har en tredjedel av de 393 vinskåpen blivit fyllda.

– Vi har nu passerat 25.000 flaskor nere i källaren, säger Johan Magnusson till Realtid.se.

Annons

Annons

För två år sedan avslutade Johan Magnusson sin anställning på vinkällaren Grappe för att hjälpa privatpersoner att göra vinkällare hemma. Bland annat skrev han boken, Så bygger du din vinkällare, som kom ut i april 2007.

När lokalen, ett gammalt garage på Grevgatan, ett stenkast från Carl Jans vinkällare, var ute för försäljning bestämde Johan Magnusson vad han skulle göra.

– När den här lokalen dök upp så gick det inte att tacka nej. Det kom kunder till mig som sa att jag borde köpa den. Eftersom jag hade sådan support från kunderna så gjorde jag det, säger Johan Magnusson.

Tillsammans med arkitekten Thomas Eriksson byggde han upp Sveriges, enligt honom, säkraste och modernaste vinkällare. Istället för mörka färger är vinkällaren prydligt inrett i ljusa kulörer. Vinkällaren är även separerad från bargästerna med en glasvägg. Inne i källaren övervakas flaskorna av videokameror.

Baren är öppen för kunderna som förvarar sina viner i källaren. Tillsammans med sitt sällskap kan de avsmaka vinerna som de själva lagrar. De får även råd av vinkännaren själv, Johan Magnusson är noga att poängtera att det inte ska vara pretentiöst med en vinkällare.

– Vi lyfter upp hela den här kulturen på en annan nivå. Framförallt är det hanteringen av flaskorna då vi sätter mer fokus på att hjälpa människor att bygga upp sina källare.

– Vinkulturen har kommit så långt i Sverige att var och en i detta land har en uppfattning om vilka viner man föredrar och man kan prata om det på ett naturligt sätt.

Han tar i och hävdar att det inte byggs en villa i Sverige i dag som inte har en vinkällare i huset. Han menar att det optimala är att ha sin egen vinkällare hemma, men i städerna som i Stockholm finns inte det utrymmet i hemmen.

Hos Magnusson Fine Wine finns det utrymme för 220 flaskor per skåp. Men det finns även utrymme att lagra vinet lådvis. Redan nu, efter två månader, har Johan Magnusson fått expandera lådförvaringen till lokaler i Stockholms frihamn.

Det finns lådor i vinkällaren som inte kommer drickas på tio år och vinflaskor som är värda upp till 70.000-80.000 kronor.

När Realtid.se besöker vinkällaren har det precis kommit en leverans med viner från en privatperson. Vinerna packas upp, kontrolleras, får etiketter och läggs in i systemet.

I vinkällaren lagras vinerna i 12 grader. Det är samma temperatur för alla viner. Johan Magnusson förklarar att det sedan är under serveringen som temperaturen skiljer sig.

För privatpersoner kostar det 10.000 kronor plus moms per år att lagra 220 flaskor i sitt vinskåp i källaren och företag betalar 15.000 kronor plus moms. Alla flaskor registreras på sajten vinsamlingen.se där ägaren själv kan gå in och ha uppsikt över sina flaskor.

Realtid.se är nyfikna på om det finns några kändisar som lagrar sina viner hos Magnusson fine Wine. Men Johan Magnusson skrattar åt frågan och svarar lite hemlighetsfullt:

– I er värld så finns det kändisar, men vi säger inga namn.

Se bilder från vinkällaren i bildspelet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons