Annons

Annons

Stockholm får egna kaospiloter

Den berömda danska projektledarutbildningen Kaospiloterna är på väg att startas i Stockholm. Bakom skolan står konsultbolaget Fluidminds med projektledaren Jesper Kjellerås i spetsen. Själv tog han examen för två år sedan och har fått höra att det går att känna igen en typisk kaospilot.

– När många andra ser problem så ser en kaospilot möjligheter, griper an en utmaning och kastar sig in i det. Kanske är det något som går att känna igen, säger Jesper Kjellerås.

Just nu har han tagit sig an utmaningen att starta en Stockholmskopia av den välkända danska utbildningen Kaospiloterna.

– Det finns många projektledarutbildningar och de är säkert jättebra, men Kaospiloterna är något annat. Det handlar om en stor personlig utveckling under tre år där du blir klar över vad som driver dig själv. Det är väldigt individualistiskt och man blir inte en formgjuten projektledare utan får vissa verktyg för att skapa sin egen värld och förverkliga sina drömmar.

Annons

Annons

Själv insåg Jesper Kjellerås att han arbetar bäst med människor.

– Att utveckla människors förmåga att kommunicera och skapa relationer till varandra, det är det jag går igång på.

Med Kaospilot Stockholm kommer han att få sällskap av fler kaospiloter ute i världen.

Tanken är att den treåriga utbildningen ska innehålla riktiga uppdrag som studenterna får utföra mot betalning.

– Eleverna ska tas seriöst och det är även ett väldigt bra arbete som de utför så det ska inte vara gratis, säger Jesper Kjellerås.

Betalningen görs upp mellan den enskilde eleven och kunden eller vid större uppdrag mellan skolan och kunden. I det senare fallet används pengarna till exempelvis externa föreläsare. Det arbete som en student genomför individiuellt får han eller hon direkt betalt för.

Innan Kaospiloterna drar igång i Stockholm återstår dock en hel del arbete.

– Just nu är det stora att hitta en lokal. Vi vill att den ska finnas i en urban miljö med kontakt till näringslivet.

Men finansieringsfrågan är än så länge inte heller löst.

– Vi tittar på lite olika alternativ och hoppas kunna hitta ett antal verksamheter där vi kan gå in och starta ett samarbete. Till viss del kommer utbildningen dock att vara baserad på studentavgifter, liknande de i Danmark.

För Kaospilotutbildningen i Århus i Danmark betalar studenterna omkring 2.750 danska kronor per månad samt en startavgift på 25.000 danska kronor, omkring 3.350 svenska kronor per månad respektive 30.000 svenska kronor i startavgift.

Just nu letar Kaospilot Stockholm också efter samarbetspartners och så kallade ”faddrar och beskyddare” som vill vara med och skapa ”den mest häpnadsväckande entreprenörsskolan i Sverige”.

Kaospiloterna

Den danska utbildningen startades för 15 år sedan. För att bli antagen måste man vara minst 21 år och ha viss erfarenhet av projektledning. Därefter väntar en gedigen uttagningsprocess med frågor, en kreativ uppgift att lösa och så en matchning över vilka kompetenser som skolan söker.

En liknande antagningsprocess kommer att finnas på den svenska skolan där omkring 30 studenter kommer att tas in. ”Det viktiga är inte antalet, utan att det är de riktiga människorna som kommer in. Därför blir antagningsprocessen lite speciell”, säger Jesper Kjellerås.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons