Finans Nyhet

Stefan Strömberg anses ej lämplig som EU-domare

Publicerad
Uppdaterad

EU:s domstolskommitté håller inte med Sveriges regering när det gäller Stefan Strömbergs lämplighet som domare.

Sara Johansson

Regeringen nominerade lagmannen och den före detta rikspolischefen Stefan Strömberg som domare till Europeiska unionens tribunal så sent som den 5 juli i år. EU-kommittén var snabba med ett svar.

Utrikesdepartementets presstjänst läser upp ett meddelande för Realtid.se:

”Regeringen har bedömt att Stefan Strömberg är lämplig som domare i Europeiska unionens tribunal. Regeringen noterar att artikel 255-kommittén har gjort en annan bedömning.”

Annons

Någon motivering till EU-kommitténs beslut framkommer dock inte.

– Regeringen har inga kommentarer till det. Vad vi kan konstatera är att artikel 255-kommittén har gjort en annan bedömning än den regeringen har gjort. Kommittén har troligtvis gett en motivering men det är inget som vi gör offentligt, säger Ulrika Persson på rättssekretariatet på UD.

– Man får anta att de har tittat på de frågor som de ska titta på, enligt fördraget, fortsätter hon.

Annons

Stefan Strömberg är lagman vid Göteborgs tingsrätt sedan 2009. Han har tidigare varit rikspolischef och generaldirektör för Domstolsverket.

Kritiken mot Stefan Strömberg som ledare har väckts från flera håll och vid flera tidpunkter. Senast i våras gällde det hans roll som lagman och chef för Göteborgs tingsrätt. Han ska ha skickat mail till en anställd som intervjuats i medier och kritiserat domstolen. I mejlet uppmanade han den anställde att be personalen om ursäkt för det han sagt i medierna. Strömberg blev JK-anmäld för mailet, enligt GP och Medievärlden.

Men kritiken mot hans ledarskap går även längre tillbaka. Stefan Strömberg sparkades nämligen från sin position som rikspolischef år 2007, enligt Expressen. Den kritik som uppstått till följd av hans ledarskap sägs vara orsaken. Totalt 700 polischefer gick ut offentligt och kritiserade honom.

Annons

Stefan Strömberg har även tjänstgjort vid Justitiedepartementet, bland annat som expeditionschef och rättschef.

Han är även särskild utredare i straffprocessutredningen och har varit särskild utredare och sakkunnig i ett antal andra offentliga utredningar.

Han är redaktör för Svensk juristtidning och ordförande i styrelsen för Nordiskt juristmöte samt medlem i the International Advisory Board of the Police Executive Programme vid universitetet i Cambridge.

Realtid.se söker Stefan Strömberg för en kommentar.

Kommittén

Artikel-255-kommitténs uppgift är att avge yttrande om kandidaternas lämplighet att utöva ämbetena som domare och generaladvokat inom domstolen innan medlemsstaternas regeringar ombesörjer utnämningarna.

Kommittén består av sju personer utsedda bland före detta ledamöter av domstolen och tribunalen, ledamöter av nationella högsta domstolar och jurister med allmänt erkända kvalifikationer, varav en ska föreslås av Europaparlamentet.

EU-domstolens tribunal är första instans. Tribunalen har minst en domare per medlemsstat som sitter under sex år.

Annons