Annons

Annons

Sitewide generic

Pär Brumark till attack mot pirater

Vad döljer sig bakom framgångssagan The Pirate Bay?

Omvärldsbevakaren Pär Brumark går till angrepp mot The Pirate Bay, den största sajten för nedladdning av illegal film och musik. "De är inte de idealister de utger sig för att vara", hävdar han. Realtid.se publicerar hans debattinlägg på nyhetsplats.

Kan man begå medialt självmord på Internet?

Tja, enklast är väl att i sitt eget namn skriva om det enda som tycks vara tabubelagt på nätet. Att avslöja frihetshyckleriet och vem som profiterar ekonomiskt på friheten i Internetslummens dunklaste vrår. Och därefter döljer hela sin företagskonstruktion bakom planerade dimridåer..

Annons

Annons

Internet är inte fritt. Det tas sakta men säkert över av fiktiva frihetsivrare, vilka mest ömmar för sin egen profit. Ingenting spelar dem bättre i händerna än naiva idealisters kamp för det fullständigt oreglerade nätet.

Profiterande pedofiler, pirater och rasister frodas de i ekonomisk symbios med varandra. De som stjäl vårt fria Internet och gör det i yttrandefrihetens namn för att profitera på dess avarter. Fortsätter friheten att missbrukas kommer den att försvinna. Bit för bit, eller ”byte by byte”.

Jag vill berätta lite om en svart framgångssaga jag känner väl, just The Pirate Bay, och det finns inte ett ord jag inte kan belägga i vad jag skriver eller antyder. Företrädare för The Pirate Bay eller deras partners får gärna stämma mig för vad jag hävdar. Då får de kanske till och med avslöja offentligt vilka de är, var pengarna kommer från och vart pengarna går. Väldigt stora oklarheter råder kring detta.

Låt oss med andra ord tala öppet om exemplet The Pirate Bay. Världens största nedladdningssajt och dessutom svensk. Det riktiga Darknet ur moralisk synvinkel.

Bakom The Pirate Bay finns maskerade personer och företag, vilka knappast är vad de utger sig för att vara. Det är inga unga idealister som bedriver kärnverksamheten, eller rättare sagt affärerna.

Dock är de inte sällan understödda av idealistiska goda, dock naiva, kämpar för den ”totala” friheten på ”webben”. Men The Pirate Bay står i skarp kontrast till många av dessa internetidealisters mest grundläggande värderingar. Idealister som inte kan The Pirate Bays historik eller nuvarande syfte. Det handlar om pengar. Andras pengar, häleri och sexuellt utnyttjande för profit.

Många är helt utan kännedom om att The Pirate Bay historiskt är sponsrad av en känd högerextremistisk svensk mångmiljonär, Carl Lundström, via hans företag Rix Telecom/Port 80, därefter uppbyggd ekonomiskt genom försäljning av länkar till webporrposerande tjejer i yngre tonåren. Knappast de förnedrade tjejerna som har vinning av denna verksamhet.

Syftet med The Pirate Bay är att tjäna pengar och gå med vinst på världens bästa affärsidé:

Att förmedla stöldgods för att sedan själva tjäna pengar genom betalande länkar till sexexploaterade småtjejer blandat med annonser från seriösa företag. Allt i det ”fria nätets namn”.

Pedofiler, pirater och rasister i en salig röra, men förenade genom The Pirate Bay.

Men The Pirate Bay har faktiskt, för att det var kommersiellt lite stötande för andra annonsörer, sedan en vecka ungefär, tagit bort betalande barnporrlänkarna på de svenska sidorna. Men väljer man ett icke-skandinaviskt språk finns tjejerna fortfarande kvar. Det vill säga cirka tjugo ytterligare språk, med andra ord ett väldigt mycket större antal länder. Går man dessutom in på svenska The Pirate Bay från utlandet, ligger de svenska småtjejerna kvar.

Banners på The Pirate Bay kostar för det företag som annonserar upp till 30.000 kronor i veckan. Textlänkarna runt 10.000 kronor. Det gäller även för den som har ett kartotek med utnyttjade småtjejer som luras att posera live på Internet. Det är en miljonindustri. Vart går pengarna? Tja, det enda jag lyckats hitta är en schweizisk hemsida med ett svenskt telefonnummer ingen svarar på. The Pirate Bay drivs av en handfull svenska ”idealister”. Servrarna står runt hörnet. Men verksamheten är världsomspännande och mycket lönsam.

Ett av företagen som är återförsäljare för The Pirate Bays annonser och tjänar pengar på annonserna är bland Skandinaviens mest kända och expanderande domän- och hostingföretag, Eastpoint/Crystone, med kunder som Röda Korset, Tele 2, TV 3, Viking Line, Statoil, ISS, Intrum Justitia, Svenska Spel med flera.

Jag tror inte dessa kunder vet om att deras leverantör sysslar med denna tvivelaktiga verksamhet. Möjligtvis Tele 2 som själva tidigare annonserat på The Pirate Bay, men fick backa efter kritik.

Men vad gör då, inte just Tele 2, men andra MTG-företag som TV 3 med stående loggor på Eastpoints/Crystones hemsida? Ett MTG som själva gick hårt åt till exempel piratkopiering för inte så länge sedan? Listan över frågetecken kan göras oändlig. TV 3 borde kanske använda ett program som Insider för att undersöka sambanden och moralen i det jag berör.

Godtrogna idealister uppmanas dessutom donera ytterligare pengar till The Pirate Bay om de så önskar. Antingen via en av grundarnas privatkonton angiven på deras hemsida, eller genom att skicka pengar i kuvert adresserat, enligt uppgift på The Pirate Bays hemsida, till Piratbyrån. Dock inte mynt. Observera att det står Piratbyrån, inte AntiPiratbyrån. De förväxlas ofta trots att de står för helt olika saker och ”ideal”.

Största ”idealistiska” donatorn till The Pirate Bay hittills måste ha varit vinnaren och ”megaidealisten” av SVT:s program Toppkandidaterna, Petter Nilsson, med sina 50.000 kronor av tv-licensbetalarnas pengar. Han lyckades ju till och med som bonus donera 100.000 kronor av licenspengar till det nu av Säpo för terroraktioner efterspanade ”Osynliga partiet”.

Säpo behöver ju bara ringa Petter och fråga var de finns.

Själv hade jag nog hellre valt att donera pengarna till Barnfonden, BRIS eller någon annan som kanske kan hjälpa de av The Pirate Bay exploaterade småtjejerna.

Skriver man detta för att bli populär? Är The Pirate Bay värst bland frihetshycklandet på internet? Knappast. Man skriver detta för att man blir arg på dem som förstör det fria nätet genom att vandra omkring och göra dunkla affärer i sken av att vara frihetskämpar i den värsta internetslummen.

Jag skulle gärna utmana Fredrik Neij på The Pirate Bay och Ronny Dunberg, säljansvarig på Eastpoint/Crystone som säljer annonserna, i en debatt. Mina tidigare samtal med den sistnämnda finns dokumenterade, så det blir lite svårt för honom att backa från vad han berättat för mig.

Hade det gällt någon annan bransch än internet, hade förmodligen olika enheter inom rättsväsendet haft en hel del frågor att ställa till The Pirate Bay.

Är det kanske bland annat detta Thomas Bodström syftar på gällande att kunna lagföra dem som profiterar och missbrukar Internetfriheten genom illegal verksamhet?

Låt oss skapa en ”Rättvisemärkning” på Internet så att folk vet vem de har att göra med.

För alla tycker väl att det skulle vara skönt med ett öppet, ärligt, rättvist Internet som inte solkas ned av profithungriga pedofilhallickar och pirathälare sponsrade av rasister.

Inte minst för de exploaterade småtjejernas skull. Men även vårt allas fria, demokratiska nät.

Säkerligen kommer jag att beskyllas för att vara ombud eller betald lobbyist för antipiratorganisationer gällande vad jag skriver här. Så är det inte, jag är helt oberoende. Detta handlar om hyckleri, lögner och missbruk av friheten på Internet. En frihet som med all frihet, även medför ett ansvar. Och jag skriver det inte i det fega "alias-träsket", utan i mitt eget namn.

Pär Brumark

oberoende omvärldsanalytiker

redaktionen@realtid.se

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons