Annons

Annons

Sitewide generic

Inte så vackert, Panaxia

Det är en dålig idé att inte lämna fullständig information när personer som ingår i styrelsen, ledningsgruppen - och dessutom är storägare - begärs häktade av åklagare.

För en månad sedan blev det klart att Panaxia tagit hem ett prestigeuppdrag från Riksbanken gällande kontanthantering. Från och med i höst blir bolaget huvudansvarigt för mynthanteringen i Sverige. Uppdraget är flerårigt och kan ses som en vändpunkt för Panaxia som kämpat i motlut under en längre tid.

Därför är det givetvis mycket tungt för bolaget att nu behöva meddela marknaden att två "ledande befattningshavare" blivit delgivna misstanke om bokföringsbrott. Och det samma dag som bolaget håller ordinarie årsstämma.

Men enbart med ledning av bolagets information till marknaden ges man en bild av att saken är tämligen perifer. I torsdagens pressmeddelande uppges att brottsmisstankarna gäller en privat verksamhet som "ligger helt utanför Panaxiakoncernen". De två personerna har också entledigats i avvaktan på eventuellt åtal.

Annons

Annons

Frågan är då varför aktien faller över 7 procent på fredagen?

Orsaken är att det inte är vilka personer som helst som tidigare i veckan greps av polis och nu även begärts häktade av åklagare för grovt bokföringsbrott.

Det handlar om Thomas Gravius och Carolina Damos som båda är nyckelpersoner i Panaxia-sfären sedan lång tid.

Gravius är grundare, har varit vd för Panaxia och är idag chef för affärsområdet "värde & kontanthantering".

Damos är administrativ chef sedan tio år och var ledamot i styrelsen fram till gårdagens stämma.

Då var tanken att Thomas Gravius istället skulle ha valts in i styrelsen men så blev inte fallet. Att valberedningens förslag därmed inte följdes fullt ut är inget som Panaxia väljer att kommentera i dagens referat från stämman.

Till saken hör också att Gravius och Damos, enskilt och tillsammans via olika bolag, är största ägare i Panaxia. Vid årsskiftet hade de kontroll över 34,9 procent av aktierna enligt årsredovisningen. Knappast vilka ledande befattningshavare som helst.

Det är givetvis förståeligt att Panaxia försöker distansera sig från det inträffade men frågan är om det är så klokt att positionera det hela som något helt privat utan koppling till Panaxia.

Från vd Björn Wallin, som själv varit vd för NGM där Panaxia-aktien handlas, och ett bolag inom säkerhetssektorn uppbackat av nya storägarna Forex Bank och Sparbanken 1826, borde man kunna förvänta sig en mer komplett information där viktiga pusselbitar för aktiemarknaden inte undanhålls.

Det hade ingivit ett större förtroende i ett mycket känsligt läge.

Uppdatering 17:50

Gravius och Damos häktades av Stockholms tingsrätt efter förhandlingar på fredagen. Carolina Damos försvarsadvokat Göran Witt-Strömer uppger att hans klient förnekar brott. Realtid.se söker Thomas Gravius advokat Johan Strömberg för en kommentar. På fredagseftermiddagen meddelade AIK att Gravius lämnar sin post i styrelsen "av personliga skäl".

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons