Annons

Annons

Sitewide generic

GE säljer till kinesisk Electrolux-konkurrent

UPPDATERAD Kinas näst största vitvarubolag köper enheten för 5,6 miljarder dollar. Electrolux var tilltänkt köpare men stupade på mållinjen.

Kinesiska Qingdao Haier förvärvar General Electrics vitvaruenhet GE Appliances för 5,6 miljarder dollar, enligt ett pressmeddelande.

Goldman Sachs agerade finansiell rådgivare till GE, medan Sidley Austin LLP var bolagets juridiska rådgivare.

– Vi är glada över att sälja vår vitvaruenhet till Haier som siktar på att växa globalt. GE Appliances utvecklas väl och det fanns ett stort intresse från potentiella köpare, säger GE:s ordförande och koncernchef Jeff Immelt, i en kommentar.

Annons

Annons

Från början var planen att Electrolux skulle köpa enheten för 3,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 28 miljarder kronor. Men den affären gick i stöpet i december.

Haier är näst störst på kinesiska marknaden inom vitvaror med en marknadsandel på 7,9 procent. Störst är Midea Group som också budat på GE-enheten.

Electrolux misslyckande bottnar i att det amerikanska justitiedepartementet 1 juli i år inledde en domstolsprocess mot Electrolux och GE i syfte att försöka stoppa förvärvet.

”Electrolux har gjort omfattande ansträngningar för att erhålla myndighetsgodkännanden och beklagar att GE har sagt upp avtalet medan domstolsprocessen fortfarande pågår. Electrolux anser att de förlikningsförslag som lämnats till justitiedepartementet har varit rimliga och skulle ha löst de konkurrensrättsliga bekymmer som departementet sett. Justitiedepartementet accepterade tyvärr inte Electrolux förlikningsförslag”, framgick det av ett pressmeddelande i december.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons