Finans Nyhet

”Dags att sätta punkt för etiska fonder!”

Publicerad
Uppdaterad

Det är omöjligt att investera etiskt om man gör det via aktiefonder – bättre är att köpa skog direkt, anser skogsfondförvaltaren Patrik Lingårdh, och ger en känga till KPA Pension.

Martin Lindgren

Begreppet ”etiska fonder” bör skrotas, menar Patrik Lingårdh, förvaltare för vad han uppger vara Sveriges första skogsfond. Bolag som KPA Pension, som för närvarande bedriver en reklamkampanj om sina etiska placeringar, ger han inte mycket för: det är omöjligt att hålla koll på sina investeringar om man inte äger tillgångarna direkt, menar han.

Patrik Lingårdh listar i en skrivelse till Realtid.se tre skäl för att skrota begreppet:

”1) Det har visat sig svårt att i praktiken leva upp till något annat än att undvika ’de värsta’ investeringarna. (tobak, alkohol, vapen och pornografi).

Annons

2) Begreppet etisk fond är missvisande. Jämför med ekologisk mat. Ingen matfabrikant skulle komma på tanken att bara ta bort de fyra värsta kemikalierna i maten och sen skriva ”ekologisk” på förpackningen.

3) Det ligger i sakens natur att en aktiefond inte är rätt investeringsform för etiska investeringar. Detta visar sig i KPA:s arbetssätt i fallet Bridgestone där KPA först 15 månader efter [att] en kritisk FN-rapport om barnarbete publicerats valde att sälja sitt innehav i företaget. Hur länge de svenska pensionspengarna varit investerade i det oetiska bolaget framgår ej. En aktieförvaltare har helt enkelt för liten insyn i och kontroll över de underliggande bolagen. Bara den förvaltare som själv kontrollerar den värdeskapande tillgången har förutsättningar att skapa etiskt mervärde.”

Sofia Hagman är CSR-ansvarig på KPA Pension. Hon håller inte med om att begreppet ”etiska fonder” bör skrotas, och ger över huvud taget inte mycket för Realfond Skogs argumentation.

Annons

– Patrik Lingårdh vill sälja sin nya fond med alla medel. Han definierar ju inte ens vad han menar med etiska placeringar; då blir det konstigt att jämföra vår verksamhet med deras.

Hon påpekar också den stora skillnaden i storlek mellan Realfond Skog, där minsta insatsen är 50.000 kronor och uppåt, och KPA Pension, som förvaltar 65 miljarder kronor:

– För våra kunder är det i många fall en omöjlig summa att direkt kunna investera. Och jag tycker att det är lite nedlåtande att döma ut dem som vill göra världen bättre.

Annons

Sofia Hagman förklarar att KPA Pensions etiska perspektiv omfattar både en ”påverkande” och ”uteslutande” verksamhet: dels försöker de se till att företagen de investerar i beaktar mänskliga rättigheter, tar miljöhänsyn och är okorrumperade, dels utesluter de företag som sysslar med traditionellt ”oetiska branscher” (vapen, tobak, alkohol och spel).

– Det är OK att investera i skog men jämför inte en liten fond med ett stort pensionsbolag som investerar i cirka 750 olika bolag som vi löpande granskar. Det är verkligen att jämföra äpplen och päron.

Det sätt på vilket Patrik Lindgårdh och Realfonder väljer att ta konsekvensen av sitt resonemang är hur som helst att investera direkt i skogar – inte i börsnoterade skogsbolag. På så sätt, menar Lingårdh, kommer det ”etiska” i investeringen att handla om vad den bidrar med i stället för vad pengarna inte gör. I skogarnas fall menar han att de är bra för miljön eftersom träden binder koldioxid.

– Dessutom skapas arbetstillfällen i våra fattigaste EU-länder, eftersom de skogar vi investerar i framför allt ligger i Östeuropa.

Realfond Skog drivs i form av ett aktiebolag, vars marknadsföring sköts av Jibréus och Ölvestad Alternativa Investeringar AB, med kontor på Skeppsbron i Stockholm. Förutom av vd Marcus Jibréus och partnern Marcus Ölvestad, före detta marknadschef respektive private banking-ansvarig på Avanza, ägs företaget till fem procent av Nordnet- och Cintgrundaren Bo Mattsson.

Marcus Jibréus: hur vet ni att skogsfondens skogar inte blir till papper i porrtidningar?

– Det är klart, det vet vi ju förstås inte. (Jibréus skrattar lite.)

Faller inte er argumentation om bättre kontroll då?

– Nej, det är ju som om Bridgestone hade tillverkat däck på ett ”etiskt” sätt, men sedan fått se dem användas av våldsverkare, säger Jibréus och menar att det finns en gräns för hur långt man som investerare kan sträcka sig.

Realfond Skog har genomfört en investeringsrunda hittills, och hade fram till att den avslutades den 1 juli i år fått in 14,75 miljoner kronor. Investerarna köper aktier i Realfond Skog AB, och tanken är att sälja skogen vid ”fondens” redan på förhand definierade slutdatum, och då dela upp pengarna på delägarna till aktiebolaget.

Annons