Finans Nyhet

Yukos styckas upp

Publicerad

President Putin är inte nöjd med Yukos återbetalningar av den gigantiska skatteskulden. Nu hamnar företaget under yxan.

Det ryska justitiedepartementet offentliggjorde sent igår att staten tänker tvångsförsälja delar av den krisdrabbade oljejätten Yukos. Orsaken till försäljningen är att den ryska staten anser att Yukos är skyldigt miljardbelopp i obetalda skatter från 2000 och framåt.

Det som är till salu är aktier i Yukos sibiriska dotterbolag Yugansk, som av Dresdner Kleinwort Wasserstein igår värderades till 10,4 miljarder dollar. Enligt Reuters hade marknaden förväntat sig ett värde på 18 miljarder. Nyheten fick Yukos aktie att falla med 11 procent innan den handelsstoppades.

– Det här var en mycket sämre värdering än vad de flesta hade hoppats på, sade Tim McCarthy, förvaltare på Troika Dialog, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Annons

Yugansk pumpar upp 1 miljon fat olja per dag, vilket motsvarar 60 procent av den olja Yukos producerar.

Yukos betalade nyligen av det mesta av skulden från år 2002, men ungefär lika mycket till ska betalas av för varje efterföljande år. Alexander Buksman, som är chef för det ryska Justitiedepartementets Moskvaenhet har kallat återbetalningstakten för ”mycket otillfredsställande”.

Företagets största aktieägare och före detta vd, Mikhail Khodorkovsky, sitter nu anhållen och riskerar 10 års fängelse. Processen mot Yukos och Khodorkovsky har av somliga setts som en hämnd från Putin för Khodorkovskys politiska aktiviteter.

Annons

Hittills har ingen offentligt uttryckt intresse för att köpa aktierna i Yugansk. Men marknaden verkar redan ha utnämnt en köpare, nämligen Rysslands fjärde största oljebolag, Surgutneft. Surgutneft avfärdade ryktet men aktien steg 4 procent, rapporterade Reuters.

Yukos meddelade att de tänker bekämpa alla uppköpsförsök i domstol.

Realtid.se

Annons

Annons